Oboljeli od kovida sa blagom kliničkom slikom neće ubuduće biti testirani, niti smještani u bolnice, nego će se liječiti u kućnim uslovima pod nadzorom svojih porodičnih doktora.

Poručili su to iz Instituta za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za štampu, na kojoj su saopšteni alarmantni podaci o trenutnoj epidemiološkoj situaciji: za posljednja 24 sata potvrđeno je još 646 novozaraženih, a od posljedica korona virusa je umrlo 16 ljudi.

Direktor Instituta Branislav Zeljković je poručio da je ovakav korak neophodan, kako bi se sačuvali kapaciteti laboratorija za testiranje i bolnica, koji su na izmaku.

– Bolničkih krevetaje sve manje, a nema ni osoblja koje bi moglo da zbrine rastući broj pacijenata. I u laboratorijama su kapaciteti ograničeni, kao što je svaki resurs ograničen. Na ovaj način ćemo pokušati da racionalizujemo rad zdravstvenih ustanova, jer osim kovid pacijenata ima i drugih pacijenata, pogotovo hroničnih, kojima je potrebno liječenje – rekao je Zeljković.

Poručio je da je u ovom trenutku značajno da se svi pridržavamo mjera, da bismo se zaštitili ne samo od kovida, nego i od drugih respiratornih infekcija uključujući i influencu. O tome, podvlači, treba voditi računa, je veliki dio bolničkih kapaciteta, uključujući i Univerzitetski klinički centar RS, angažovan za liječenje kovid pacijenata i mjesta će biti sve manje.

– Današnji epidemiološki podaci su crveni alarm, posljednje upozorenje koliko virus može biti opasan. Broj novozaraženih ne opada. Očekujemo da krizni štabovi lokalnih zajednica do kraja sedmice predlože posebne mjere, koje mogu doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije na lokalnom nivou, a konačan prijedlog mjera će kao i do sada dati Institut – rekao je Zeljković.

Izvor:Srpskainfo