Igor Radojičić ubjedljivo vodi u trci za poziciju gradonačelnika Banjaluke, a razlika između njega i Draška Stanivukovića je nedostižna i iznosi najmanje 10 hiljada glasova, kaže istraživanje CITY Consulting d.o.o. Banjaluka.

Prema istraživanju ove agencije 55,5 odsto ispitanika svoje povjerenje će dati kandidatu SNSD-a Igoru Radojičiću, dok će njih 35,5 odsto povjerenje dati PDP-ovom Drašku Stanivukoviću. Neodlučnih je devet odsto, a od prethodnog istraživanja koje je rađeno u septembru, razlika između Radojičića i Stanivukovića se povećava.

Na pitanje da li smatrate da Banjaluka ide u dobrom pravcu, 41,7 odsto ispitanika se izjasnilo sa da, 33,3 odsto sa ne, 16,7 odsto je izjavilo da ne mogu da ocijene, dok je 8,3 odsto odgovorilo da ne zna.

 

Veliki dio anketiranih (70 odsto) će izaći na izbore. Prema mjestu stanovanja, 67 odsto ispitanika dolazi iz urbane sredine, a ostali su iz ruralnih poručja.

Ubjedljivo najjača politička partija u Banjaluci je SNSD sa 31,3 odsto, iza njih je PDP sa 25,2 odsto, zatim slijede Ujedinjena Srpska 7,4 odsto, DNS 5,0 odsto, SP 4,1 odsto, SDS 3,8 odsto, SPS 3,0 odsto, DEMOS 2,6 odsto, Poligraf 0,4 odsto, ostali 4,6 odsto, a neodlučnih je 10,8 odsto.

 

 

Od posljednjeg istraživanja u Banjaluci SNSD nastavlja blago da raste kao i Ujedinjena Srpska, dok je zabilježen pad DNS-a nakon istupanja iz kolacije.

Istraživanje pokazuje da će DEMOS i SPS voditi borbu za prelazak cenzusa, dok su SDS i SP stabilni.

Istraživanje je rađeno na području Banjaluke u periodu od 25. do 29. oktobra. Istraživanje u potpunosti sprovedeno radom na terenu.

Broj ispitanika je 1.549, a prosječna starost 44,7 godina.

Izvor: ATV