Umjesto u poljoprivredu Grad ulaže u katran i asfalt za mazanje očiji narodu

Za šesnaest godina upravljanja Prijedorom aktuelna vlast je poljoprivrednike dovela do ruba egzistencije a poljoprivredne aktivnosti do skorog gašenja. Gradonačelnik je za 2020.godinu bio predvidio samo 334.000 KM za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Amandmanima na budžet koje je uložila skupštinska većina bez DNS-a sredstva su povećana na pola miliona maraka. U isto vrijeme Grad Bijeljina izdvaja 1.680.000 (1,68 miliona KM) za poljoprivredu.

I dok se iz godine u godinu smanjuju zasijane površine, količine proizvedenih kultura smanjuju, broj ugašenih gazdinstava povećava i umjesto da se u ovoj krizi traže dodatna finansijska sredstva za održavanje poljoprivredne proizvodnje oni traže milionske kredite za asfalt i katran.

Predlagano je da Grad podigne 2,5 miliona KM kredita za podršku našoj poljoprivredi ali je to skupštinska većina( DNS, SDA.SDS) odbila. Katran bolje maže oči narodu a stomak valjda bude sitiji.

NAPOMENA: Svi podaci su zaključno sa 2018.godinom. Nisu pronađeni podaci za 2020.godinu. Prema izjavama poljoprivrednih proizvođača danas je situacija još lošija nego prije dvije godine.