U Srbiji iz dana u dan raste broj zaraženih od kovida-19. Popunjenost bolnica se približava maksimumu… Kakve je trenutna situacija, da li se razlikuju kliničke slike obolelih sada u odnosu na počettak pandemije, da li su se pored poznatih pojavili i novi simptomi zaraze i koji je presečan uzrast hospitalizovanih, otkriva direktorka KBC Bežanijska kosa, dr Marija Zdravković.

„Situacija je vrlo ozbiljna, ogroman je broj zaraženih pacijenata… Danas smo prešli brojku od 2000 pacijenata.“ – objašnjava dr Zdravković.

Doktorka napominje da je u ovom trenutku prosečno godište hospitalizovanih pacijenata između 45 i 65 godina, ali i da je veliki broj obolelih i među mlađom populacijom, s tim što mlađi uglavnom bolje podnose bolest i najčešće se nalaze na kućnom lečenju.

„I dalje kovid najteže podnose starije osobe i osobe sa komorbiditetima, odnosno pacijenti koji imaju teška hronična oboljenja i moram reći, oni koji nagore kliničke slike razvijaju to su imunokompromitovani pacijenti. Oni i dalje pored svih midernih terapija koje uključujemo zaista imaju izuzetno loše ishode lečenja.“ – kaže Zdravković i dodaje:

“Veliki problem je što ljudi kad osete te prve simptome ne pomisle na koronu nego pomisle na neki drugi virus ili čak premor. Obično ide sa strašnom glavoboljom, to su neizdržive glavoboljenn koja ne prolazi posle standardnih analgetika, osetite premr ogroman, boliove u mišićima i ono što je interesantno, to smo primetili, ima dosta pacijenata koji su dobili bolove u kičmi, čak su se i javljali kod fizijatra, da ih je odjednom ušinula kičma… To vrlo često bude korona… Ona tako napada, mi danas znamo da ona ne napada pluća samo, već napada i mišiće, nerve, lokomotorni sistem i odjednom se osete bolovi u celom telu!”

Šta je još o ovoj temi rekla dr Zravković, pogledajte u video-prilogu!

Izvor: Prva.rs