Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Pero Simić istakao je da je izvještaj visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, koga je podnio Savjetu bezbjednosti UN, još jedan od pamfleta usredsređenih na Republiku Srpsku kao navodno glavnog krivca za stanje u BiH i srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika čije ime je pomenuto 26 puta u ovom izvještaju.

– Svima koji znaju čitati u potpunosti je jasno da je izvještaj pisan u Sarajevu i za račun političkog Sarajeva, koga su neke evropske države, odnosno njihovi stručnjaci za bezbjednost, uz Zenicu, ovih dana navodili kao regrutnim islamističkim centrom na Balkanu. Pomenuti Evropljani su poslije terorističkog napada islamista u Beču podvukli da je BiH glavni islamistički centar na Balkanu – naveo je Simić.

U autorskom tekstu za portal “Iskra” Simić je naglasio da iz takvog centra i takve atmosfere visoki predstavnik sa niskim političkim strastima, pred Savjetom bezbjednosti, u svom pamfletu koga naziva Izvještaj, napada Republiku Srpsku i Milorada Dodika, vodećeg srpskog političara i čuvara Srpske.

– Svima je jasno svih ovih godina, da svaki Inckov Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a predstavlja klasični falsifikat, da on sa njim samo diže tenzije da bi onda odgovornost prebacio na Srbe i Dodika. Incko, kao jedan od vodećih međunarodnih mešetara u BiH, nije objektivan, jer pored sopstvene nesposobnosti za koju je, gle čuda, debelo plaćen parama koje se računaju kao pomoć BiH, ima animozitet prema Dodiku koji se ne libi da javno ukazuje na Inckovo mešetarenje, njegove nečasne namjere, na zloupotrebu svoje funkcije međunarodnog predstavnika čime kompromituje i EU i cijelu međunarodnu zajednicu u BiH – konstatovao je Simić.

On je naveo da posao visokog predstavnika nije da svoje lične i privatne stavove i stavove svojih bošnjačkih političara prijatelja, predstavlja kao stav međunarodne zajednice jer time podriva autoritet iste i suštinski obesmišljava funkciju koju obavlja.

Simić je ukazao da Incko ruši Dejton i stavlja se na jednu, bošnjačku stranu i tako diže tenzije.

– U pravu je bio Dejvid Čendler, profesor međunarodne politike na Univerzitetu Vestminster i autor knjige “Bosna, lažiranje demokratije posle Dejtona”, koji je rekao: “Tamo gdje visoki predstavnik odlučuje o svemu, nema mjesta normalnom političkom životu i odgovornosti” – naglasio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Zato, ukoliko želimo da živimo ovdje normalan politički život, ocijenio je Simić, ovog bošnjačkog političkog lobistu treba protjerati jer je, kako to reče ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja, sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Autor: SRNA/RTRS