Predsjednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković izjavio je da se srpska zajednica u Austriji, koja se oporavlja od terorističkog napada, suočila sa izlivima mržnje samoproklamovanog predstavnika migranata Dine Šoše, koji se, navodno, zalaže za suživot u Beču.

– Na dan sahrane našeg blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Šoše ga je nazvao ratnim zločincem i krivcem za mnoge nedaće, a to mu nije bilo dovoljno nego je Novaka Đokovića nazvao fašistom. Upravo su to govori mržnje koji nikome nisu potrebni – rekao je Marković Srni.

Marković je istakao da je o tekstovima Šoše i porukama mržnje koji oni šire obavijestio nadležne i prijavio svim važnim adresama.

– To nije sloboda govora već govor mržnje. Nadamo se da ubuduće nećemo morati da čitamo takve zlonamjerne tekstove. Ne dozvolimo nikom da nam truje bunar iz koga svi pijemo vodu i da nam pokvari suživot koji je dugo građen u našem gradu – poručio je Marković.

On je naveo da se poslije terorističkog napada u Beču život nastavlja, a da je zajednički zadatak svih da se bore protiv mržnje.

Pod slobodu govora i demokratije, napomenuo je, ne spada širenje mržnje i na to moraju biti upozoreni svi oni koji se služe tim nehumanim instrumentom.

– Ovo je bio kukavički i neljudski napad na sve nas u Beču, ali život mora da ide dalje. Ne smijemo nikada da zaboravimo nevine žrtve. Dužnost svih nas je da se borimo protiv mržnje i govora mržnje. I sam terorista je bio zatrovan govorom mržnje, a rezultat toga je bio njegov neljudski čin – rekao je Marković.

Marković je juče sa predstavnicima Srba u Austriji, među kojim je bio i i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović i ambasador BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun odao počast žrtvama terorističkog napada u Beču.

U terorističkom napadu u centru Beča u ponedjeljak, 2. novembra, državljanin Austrije i Sjeverne Makedonije albanskog porijekla ubio je četiri osobe i ranio više od 20 ljudi.

Autor: SRNA/RTRS