U Prijedoru su pri kraju radovi na oslikavanju murala na kojem je prikazan zagrljaj pokojnog vladike Amfilohije i dječaka.

Pored murala ispisana je i poruka: „Bog svakoga drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio“!

Ovaj mural, u znak poštovanja prema liku i djelu vladike Amfilohija, ocrtavaju Stevan Šeatović i Miloš Bajić iz Prijedora.

Obojica su defektolozi i rade s djecom koja imaju smetnje u razvoju. Ranije su oslikali nekoliko zidova, zbog čega su i dobili ponudu da oslikaju mural posvećen Amfilohiju.

Šeatović priča da se ova ponuda nije mogla odbiti.

– Kada su nas pozvali bio sam skeptičan, pa sam prvo napravio crtež da ljudi vide kako mi to možemo izvesti i da to ne može da bude realistična slika. Njima se to jako dopalo i onda su rekli da odmah crtamo. Našli smo boje i postavili skelu. Kiša nas je usporila, ali ostalo je samo malo da završimo – priča Šeatović za Srpskainfo.

Izbor fotografije

Navodi da nije bilo lako da se od velikog broja slika vladike Amfilohija izabere samo jedna, koja šalje jasnu i snažnu poruku svima kojima pogled stane na njoj.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Tražio sam sliku na kojoj mogu Amfilohija da prikažem što manje kao duhovno, a više kao svjetovno lice, koje je tu, među nama. Amfilohija već sada smatraju svecom i njegove zasluge ne mogu da se porede ni s kim – smatra Šeatović.

Ističe da je izabrana slika spoj topline i zajedništva.

– Pored toga što ćemo muralom odati počast velikom vladiki Amfilohiju, tražili smo da to bude slika koja će da raznježi i probudi pozitivne emocije. Tako da ovo možemo da posmatramo i kao sliku na kojoj malo dijete grli starijeg čovjeka i prikazuje ljubav koju stari prenose na mlađe generacije – kaže on.

Pisana poruka

Šeatović podsjeća da je Matija Bećković u svom govoru na sahrani vladike Amfilohija pročitao: „Bog svakoga drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio“.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– To je velika istina i treba da stoji pored slike Amfilohija, jer je u vezi s njegovim likom i djelom. Uradio je ono što je glavno bilo u njegovom životu i ono što niko drugi ne bi mogao da uradi u Crnoj Gori u odbrani pravoslavlja. Izborio se, ali tako tiho, bez urlanja i onog kako se inače ide protiv Vlade i države. Nakon što je tako nešto bitno za nas uradio, smirio se i umro. Nije mu Bog dao da ide dok to ne uradi – objašnjava Šeatović za Srpskainfo.

Reakcija autora

Navodi da je putem fejsbuka stupio u kontakt s autorom fotografije koja je na muralu, Draganom Nikolićem iz Crne Gore.

– Nakon što se po društvenim mrežama raširilo da oslikavamo tu fotografiju, Nikolić mi se javio. Izvinio sam se, jer ga nisam pitao za autorska prava i onda sam upitao da li smijemo da oslikamo tu sliku. Rekao je „Neka vam je Bogom prosto“. On je počastvovan što će se iskoristiti slika i poslao nam je originalnu fotografiju u HD rezoluciji da je možemo iskoristiti za svoj rad. Objasnio nam je da je na fotografiji sin lidera Marka Milačića, koji vodi partiju Prava Crna Gora i da se dječak taj dan krstio – kaže Šeatović.

Umjetnost i mural

Šeatović i Bajić su oslikali zidove prijedorskog gradskog vrtića, Rudarskog fakulteta, te Doma za djecu ometenu u razvoju, u kojem inače drže časove defektologa.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Šeatović tvrdi da se mural u Prijedoru sa umjetničke strane ne može porediti s muralom iz Foče posvećom Amfilohiju, jer ga je radio umjetnik.

– Postoje murali koje rade umjetnici i mi to nikada nećemo dostići. Tto je nešto što se uči, a nas dvojica se ne možemo porediti ni s jednim likovnim umjetnikom. Građanima se, međutim, sviđa to što mi uradimo i nas to motiviše. Inače, nismo još dobili kritike stručnjaka da kažu kako to izgleda s njihove strane – kaže ovaj skromni mladi čovjek.

Zahvalnost

Mural posvećen vladiki Amfilohiju je rezultat saradnje Gradske uprave i Omladinskog savjeta Prijedora.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

 

Izvor: Srpskainfo