Studenti iz Istočnog Sarajeva protive se skidanju ploče s natpisom prvog predsjednika Republike Srpske na Studentskom domu u Palama, jer poštuju istoriju svog naroda, koju je Radovan Karadžić stvarao. Takav stav biće provjeren i na referendumu, na kojem će se studenti izjasniti o zahtjevu visokog predstavnika Valentina Incka da do sljedeće sjednice Savjeta bezbjednosti bude uklonjena ploča sa Karadžićevim imenom.

Podsjećamo, Incko je zaprijetio Miloradu Dodiku da će mu, ukoliko ne ukloni ploču, biti zabranjeno putovanje u zemlje Evropske unije.

– Zamislite, studenti koji su buduća elita ovog društva ovdje, oni spavaju u Studentskom domu koji nosi naziv u čast jednog ratnog zločinca – rekao je Incko.

Potcijenio je Incko nivo patriotske svijesti mladih akademskih građana i njihovo poznavanje istorije sopstvenog naroda. Slažu se s Inckom u jednom, da su buduća elita, ali mu poručuju da nemaju problema sa snom u Domu, koji nosi naziv po prvom predsjedniku Republike Sdžrpske.

– Radovan Karadžić je naš prvi predsjednik i mi to poštujemo i to je dio istorije. Mi ne želimo da sklanjamo tu ploču. I da pošaljem poruku Incku, ukoliko on nema pametniji poslova da se bavi u ovoj državi, onda nam ne treba međunarodna zajednica – poručio je Uroš Bjelica, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zbog odbrane naziva Doma, studenti trpe medijski pritisak iz Federacije. Tamošnji novinari dolaze u Pale, uznemiravaju ih, ne bi li iznudili makar jedno priznanje protiv. Zato studenti najavljuju interni referendum, o tome da li i pored zahtjeva visokog predstavnika za ukidanje, Studentski dom treba da zadrži ime Radovana Karadžića.

– Јa sada javno govorim da ćemo raspisati referendum, na nivou Studentskog doma da vidimo kako će studenti da reaguju. Pita li iko mene da li meni smeta kada idem ulicom Alije Izetbegovića – napomenuo je Bjelica.

Aliju Izetbegovića, koga je samo smrt “spasila” od podizanja optužnice za ratne zločine, srpski narod smatra najodgovornijim za velika stradanja. Ipak, nema grada u Federaciji koji ne nosi ulicu po njemu, a Incku nije palo na pamet da o tome govori pred SB.

– Zašto nije bio objektivan i rekao da treba da se skloni ulica Alija Izetbegovića, bivša maršala Tita, zašto misli da to nas to ne vrijeđa, ali će onda reći da on nije osuđen, ni Hitler nije osuđen pa ga smatraju najvećim zločincem u prošlom vijeku – naveo je Milrad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Osim zvaničnika Srpske, studenata iz Istočnog Sarajeva oglasila se i kćerka prvog predsjednika Srpske i potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karadžić, dok iz stranke kojoj pripada, i koju je stvarao njen otac, nema ni riječi.

– Postojanje ili uklanjanje ploče, niti uvećava niti umanjuje značaj Radovana Karadžića i njegov doprinos kako stvaranju Univerziteta tako i Republike Srpske. Kome je jedna tabla prioritet pored tolikih problema neka se uhvati šrafcigera i njime riješi tablu i sve ostalo. Kada ne zna bolje – istakla je Sonja Karadžić – Јovičević.

Ne pamti se da je Incko pozitivno govorio o Srpskoj. U sjećanju je zato njegovo poređenje Radovana Karadžića i Hajnriha Himlera, i 09. januara, Dana Republike sa 10. aprilom, kada je osnovana NDH. Istoričar Čedomir Antić smatra da je u pozadini takvih istupa austrijskog namjesnika u BiH, pokušaj da opere prošlost svoje države, u kojoj je rođen Adolf Hitler.

Autor: RTRS