Nije vrijeme da se u doba epidemije virusa korona izvode političke predstave o gradnji gradske bolnice i da se, kao argument, za to koriste slike koje ste našli na internetu, izjavio je danas predsjednik Gradskog odbora NDP-a Aleksandar Lukić, reagujući na najnoviju ideju predsjednika banjalučkog PDP-a Draška Stanivukovića.

– Ovo je naš projekat Gradske bolnice koji je potreban ovom gradu, jedinom gradu ove veličine koji nema svoju bolnicu – poručio je je juče ispred Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci Stanivuković, pokazujući slike višespratnice.

Brzo se, međutim, ispostavilo da je njegov projekat zapravo fotografija sa sajta na kome se nalaze 3D modeli. Nije dugo trebalo da korisnici društvenih mreža razotkriju o čemu se radi.

Stanivuković se danas pravda i kaže da je riječ samo o idejnom rješenju.

– Projekat je nešto izuzetno duboko, gdje treba da u projekat uđe mnogo sredstava. Mi smo predložili jedno idejno rješenje i ja mislim da idejno rješenje može da bude nešto što ste vidjeli negdje u svijetu. Taj projekat opšte bolnice, kako smo mi razrađivali, može da se radi u tri segmenta, ukoliko vidimo da neko od tih, mi govorimo o idejnom rješenju, idejno rješenje se uvijek može promijeniti – rekao je Stanivuković.

Cilj ovakvih “dubokih” projekata ili idejnih rješenja je sasvim drugačiji, tvrde u UKC.

– Dok se mi ovdje borimo za živote 500 pacijenata koji nemaju kiseonik, bore se za život, dok više od pola radnika na UKC radi u zaštitnoj opremi i otežanim uslovima imamo primjer da u našem dvorištu, ispod tih prozora gdje su ugroženi životi pacijenata, dolazi političar Draško Stanivuković i kupi jeftine političke poene na muci naših pacijenata i na ovoj pandemiji virusa korona – naglasio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Nakon što se razotkrilo da je plan o gradnji bolnice zapravo kopija sa interneta, oglasili su se i iz Gradskog odbora NDP-a.

– Krajnje je neozbiljno da se u doba epidemije igraju ovakve predstave i pokušavaju pokupiti politički poeni. Mislim da je to i neozbiljno i nekorektno, prije svega prema našim zdravstvenim radnicima koji se danonoćno bore protiv epidemije – rekao je predsjednik Gradskog odbora NDP-a Aleksandar Lukić.

Priznajući da je projekat ipak samo idejno rješenje, Stanivuković je rekao da je ideja bila samo da pokažu kako vide rješenje gradske bolnice.

Tek kad, kako kaže, na raspolaganje dobije budžet, mnogo više će da uđe u detalje. A za to bi, kaže, trebalo sedam-osam mjeseci ozbiljnog rada koji košta desetine hiljada maraka.

Autor: RTRS