Pismo građana Prijedora Direktoru Opšte bolnice Prijedor prenosimo integralno bez redakcijskih dopuna ili korekcija.
Pitanja za večitog direktora i još večitijeg v. d. direktora PZU (privatne zdravstvene ustanove) bolnica Prijedor, bolnica Dr Sovilj:
1. Zašto zdravstveni radnici oboleli od korona virusa nemaju 100% bolovanja, već im se skida 10% od plate?
2. Zašto majstori i vozači imaju veću platu od medicinskih sestara i tehničara?
3. Zašto pri primanju novih radnika u bolnicu Prijedor prednost imaju NE-zdravstveni radnici članovi DNS-a?
4. Zašto se pred svake izbore primaju novi radnici nemedicinskog osoblja?
5. Zašto šef tehničke službe Smiljanić i šefovi pravne i ekonomske službe imaju veću platu od doktora specijaliste, i KO kome zarađuje platu u zdravstvenom sistemu?
6. Zašto je jedino u bolnici Prijedor vanredno stanje trajalo do 1.9., što znači da su doktorima smanjene plate za 500 KM iako je od fonda zdravstvenog osiguranja uplaćivana PUNA TRANŠA?
7. Koji su kriterijumi da se na spisku za stimulaciju zdravstvenih radnika za septembar 2020. godine nađu šef pravne i ekonomske službe, vaše sekretarice i pomoćnik direktora za ekonomska pitanja?
8. Koliko košta specijalizacija, a koliko radno mesto u bolnici Prijedor?
9. Zašto radnicima ne isplaćujete jubilarne nagrade pod izgovorom da nema para, i kažete im „Tužite bolnicu, pa ćemo isplatiti“? Gde je logika?
10. Koliko bolnicu košta vaš verni doušnik dr Čoprka, koji je zajedno sa prof. Marićem zaslužan što veliki broj pacijenata za operacije žuči i kile ide u Gradišku i Banjaluku?
11. Koliko košta poslanički mandat u NS RS i šta na to kaže g. Miletić?
12. Zar nije sukob interesa biti narodni poslanik RS i direktor / v. d. direktor prijedorske bolnice?
13. Koje pesticide preporučujete pošto ste ih pominjali na zasedanju narodne skupštine RS po direktivi iz Svodne?
14. Zašto je bolnica u Prijedoru jedina bolnica koja je digla kredit za magnetnu rezonancu kada su ostale bolnice dobile magnet kao poklon od vlade RS?
15. Zašto se nije edukovao kadar za rad na magnetnoj rezonanci koja već godinu dana potopljena stoji u suterenu?
16. Zašto je prijedorska bolnica jedina koja nije renovirana i zašto nije upućen nijedan zahtev za rekonstrukciju?
17. Zašto niste rekonstruisali odeljenje psihijatrije (sadašnja COVID bolnica) posle požara 2017. godine kada ste za to dobili donatorska sredstva?
18. Gde je novac, 400.000 KM skupljeno od prijedorskih privrednika i dobrih ljudi, kada se zna da su svi aparati koji su ušli u bolnicu iz donacije?
19. Kako objašnjavate da početak radova na fasadi bolnice niko ne vidi, a radovi se preusmeravaju na pokrivanje i završetak vaše kuće na Urijama, zajedno sa fasadom?
20. Kako objašnjavate da jedino u bolnici Prijedor radiolozi ne rade 24h sem vikendom i praznikom i da nema radiologa posle 20h?
21. Zašto se deficitaran kadar iz bolnice ne stimuliše uz odgovor „da se nema para“ a gostujući doktori iz UKC BL se plaćaju 600 KM po dolasku?
22. Koliki je doprinos i opravdanost angažovanje penzionisanog prof. Marića kada je preživljavanje posle njegovih operacija manje nego od KUGE u 17. veku (TRI PREŽIVELA OD STO LJUDI NA PREKO 400 OPERACIJA!!!)?
23. Zašto je zatvorena sindikalna kuhinja pod izgovorom „Nema higijenskih uslova!“, a iz bolničke kuhinje se svakodnevno prljavim liftovima prevozi hrana za pacijente, otpadni materijal i preminuli?
24. Koliko vam Zoran Marić plaća da ne radi sindikalna kuhinja bolnice i da na bolničku struju peče peciva za svoje tri pekare?
25. Zašto se bolnički veš jedno vreme slao u BL na pranje?
26. Zašto je bolnički auto Škoda Oktavija ispratila sve DNS-ove izborne cikluse i pre prodaje imala pređenih 400.000 km?
27. Da li vas i dr Slavicu Popović grize savest zato što je oko 20 doktora medicine i 10 doktora stomatologije zbog vaše politike nezapošljavanja otišlo u Nemačku?
28. Koji su kriterijumi da posle rata dobijete stan u boračkim zgradama ako ste bili na ratištu kao doktor u sanitetu u pozadini samo 15 dana i potom otišli u Beograd na specijalizaciju?
29. Zar je lepo biti plagijator radova prof. Butkovića sa KC Banjica i na osnovu njih steći titulu Magistar?
30. Kakav je osećaj ući u stan namenjan dr Mladenu Stojniću u zgradi „Karingtonka“?
31. Koliko puta ste obišli odeljenja na jutarnjem sastanku i pričali sa kolegama, slušali njihove sugestije i žalbe na uslove rada?
32. Hoćete li voditi ovako svoju privatnu kliniku u Novom Sadu kao što PONOSNO vodite prijedorsku bolnicu?
33. Kolika su JAVNA primanja vaše supruge i vas i čime ste to zaslužili i ovaj narod zadužili da PRIMATE JEDANAEST PLATA?
Zašto ste se osilili misleći da niko ne može da vas smeni i da nećete nikada nikome odgovarati za ovakvo stanje koje ste napravili i unazadili Prijedor i regiju?
Može se kako hoće, ali ne i dokle hoće.
Spavate li mirno, dr Sovilj? Pravda možda jeste spora, ali je itekako dostižna.
prijedor24h