Predsjednik DNS-a Nenad Nešić pozvao je glasače svoje partije da na predstojećim lokalnim izborima glasaju za opozicione kandidate za gradonačelnike i načelnike. Akcenat je stavio na Banjaluku i Bijeljinu. Njegov poziv pokrenuo je lavinu reagovanja, ali i osuda uglavnom od članova DNS-a.

Јa pozivam sve glasače DNS-a da glasaju za sve opozicione kandidate širom Republike Srpske izuzev gradova i opština gdje je DNS ima svoje kandidate za gradonačelnika i načelnika – rekao je Nešić.

Ova poruka Nenada Nešića najviše je izgleda šokirala same članove DNS-a. Uslijedila su oštra reagovanja. Među prvima se oglasio Gradski odbor ove stranke u Banjaluci, iz kojeg ponavaljaju da i dalje ne odustaju od podrške Igoru Radojičiću.

– Gospodin Nešić je prekršio sva stranačka pravila i procedure i praktično poslao privatnu odluku glasačima, ignorišući zvanične odluke stranke. Neprihvatljivo je da neko priča o demokratiji, a na takav način pokušava da nametne samovolju kao model odlučivanja. Pozivamo simpatizere i članstvo stranke da ostanu pri ranijoj odluci – saopštio je GO DNS Banjaluka.

Predsjednik bijeljinskog DNS-a Diko Cvjetinović kaže da je odlukom Predsjedništva stranke, koju je podržao i Nešić, data sloboda opštinskim i gradskim odborima da sami odluče kome će dati podršku.

– Takođe izjava Nenada Nešića kojom poziva sve glasače DNS-a da podrži opozicione kandidate je njegov lični stav na koji svakako ima pravo. Isto tako GO DNS i odbori u IЈ 6 ostaku pri ranijim stavovima – poručio je Cvjetinović.

Da je Nešićeva izjava unijela zbunjenost u redove DNS-a govori i činjenica da kadar ove stranke, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Miloš Lučić, prilikom današnje posjete Bijeljini nije znao odgovor na pitanje da li ostaje u vlasti, ili odlazi u opoziciju.

– Јa bih ipak rekao da su tema ovi ljudi što su dobili stanove. Pa nemam komentar – izjavio je Lučić.

Za razliku od neodlučnog Lučića premijer Radovan Višković poručuje- ode li DNS u opoziciju, za kadrove ove stranke neće biti mjesta u Vladi.

– Јa sam čuo i najavu kako će oni danas potpisati sa SDS-om i PDP-om opoziciono djelovanje u NSRS. Ukoliko do toga dođe mjesta u Vladi za opoziciju nema – jasan je bio Višković.

Nešić je sinoć zatražio i od prijedorskog SDS-a da na izborima podrži njihovog kandidata Dragutina Rodića. Uslijedio je brz odgovor SDS-ove Maje Dragojević Stojić u kojem poručuje da neće povući svoju kandidaturu za gradonačelnika Prijedora.

Da Nešićev politički zaokret nije uznemirio SNSD potvrđuje i kratak komentar lidera ove stranke.

– Pa mislim da gospodin Nešić nije obaviješten o stanju u DNS-u – rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Podsjećamo, Nenad Nešić 19. oktobra napustio je Srpski klub poslanika u Predstavničkom domu BiH. Na posljednjoj sjednici nije se ni pojavio.

Autor: RTRS