Rukovodilac prijedorske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dalibor Pavlović uručio je danas sugrađanki Miroslavi Kovačević prvu elektronsku zdravstvenu karticu na području grada čime je u Prijedoru počela primjena zdravstvenog informacionog sistema IZIS.
“U narednih 15 dana očekujemo da će i zdravstvene ustanove, Dom zdravlja i Bolnica `Doktor Mladen Stojanović`, biti spremne da krenemo sa podjelom i ostalih elektronskih kartica svim građanima. Podjela će biti sukcesivna, knjižica će biti u upotrebi dok god ne bude preuzeta i posljednja kartica, tako da nema potreba za stvaranjem gužvi. U filijalu je stiglo 49.000 hiljada kartica”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da je prijedorska filijala među prvima počela primjenjivati elektronske zdravstvene knjižice.

“Naša poslovnica u Kozarskoj Dubici bila je pilot projekat i prva koja je počela i, evo, danas funkcioniše primjena tog projekta. Naši građani u Kozarskoj Dubici su zadovoljni ovakvim načinom rada”, naveo je Pavlović.

On je pojasnio da su prednosti novog sistema što neće više biti potrebe da osiguranici dolaze na šaltere i ovjeravaju knjižice i neće biti bespotrebnog hodanja u vezi sa papirologijom, nalazima, uputnicama i receptima.

“Sve će se to nalaziti na ovoj elektronskoj kartici i zdravstvene ustanove će sve podatke moći učitati sa nje. Bukvalno će na kartici biti elektronski karton osiguranika i gdje god naši osiguranici odu da se liječe imaće se uvid u njihovo zdravstveno stanje, odnosno šta je do sada korišteno od lijekova, terapija i koje su dijagnoze. Biće puno manje papirologije i puno manje pisanja, što će olakšati i rad medicinskih radnika”, dodao je Pavlović.

Miroslava Kovačević rekla je da je dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, sa više od 40 davanja i da je, zahvaljujući tome, upravo ona pozvana da primi prvu karticu u Prijedoru.

“Značiće puno, ne samo meni, već svima. Znate šta znači kada trebate negdje da idete na pregled, ali morate da idete u porodičnu, pogotovo sad u vrijeme epidemije virusa korona, da dobijete uputnicu, a ona vrijedi samo tri dana. Ovo je nešto što će puno biti od pomoći”, navela je Kovačevićeva.

Izvor: Agencije