Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, u posjeti je Univerzitetskom kliničkom centru RS.

On će sa generalnim direktorom ove zdravstvene ustanove Vladom Đajićem, obići najugroženije pacijente oboljele od kovida i medicinske radnike, koji su već više od osam mjeseci na prvoj liniji odbrane od ove bolesti.

Ovom prilikom, Đajić je rekao da je unazad par dana primljeno preko 450 pacijenata oboljelih od kovida. Naglasio je da je na respirator priključeno preko 50 pacijenata, dok ih je preko 200 na kiseničkoj maski.

– Rijetki smo od kliničkih centara u regionu koji pod jednim krovom ima toliko pacijenata i da svi imaju jednokrevetne i dvokrevetne sobe, komfor, svu moguću terapiju, podršku i da imamo Urgentni centar, gdje za sat vremena takvim pacijentima uradimo rentgen, CT, laboratoriju i PCR dijagnostiku kovida-19. Ništa od toga ne bismo mogli bez rukovodstva RS. Sve što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao, to je i ispunio. Obećao je i da će doći u UKC RS, da da podršku najugroženijim pacijentima oboljelim od kovida, ali i podršku zdravstvenim radnicima, što je i do sada mnogo puta uradio. Još jednom mu se zahvaljujem, za sve što je uradio za UKC RS i zdravstveni sistem Srpske – poručio je Đajić – rekao je Đajić.

Dodik, Đajić i njegovi saradnici zatim su se uputili u posjetu oboljelima od kovida, a prethodno su obukli zaštitna odijela.

Potresan susret sa bolesnima

Nakon posjete oboljelima od kovida, Dodik je naglasio da je za njega zaista bio potresan susret s njima, a posebno se zahvalio zdravstvenim radnicima.

– Sada sam tek vidio koliko je težak njihov posao. Založiću se da oni koji rade sa kovid pacijentima dobiju neku nadoknadu. Bio sam potresen zahvalnošću pacijenata prema medicinarima koji o njima brinu – rekao je Dodik.

On je oboljelima od kovida poželio da ozdrave i dođu svojim kućama.

– A onima koji ne shvataju ozbiljno epidemiju, samo ću reći da pogledaju snimke i ljude koji su do juče hodali, a nevidljivi virus je od njih učinio bespomoćne ljude. Neki neće uspjeti da se izbore sa bolešću, ali je činjenica da su ovdje imali najbolju zaštiu. Ponavljam, moramo držati distancu i poštovati sve ostale preventivne mjere. Jedini način da ne obolite, jeste da se čuvate, ne idete na slavlja, ne zadržavajte se nigdje dugo, održavate higijenu – istakao je Dodik.

On je dodao da građani na taj način pomažu i sebi i zdravstvenim radnicima koji rade izuzetno težak posao.

On je naglasio da je Dodik, svojom posjetom UKC RS, dao podršku medicinarima ove zdravstvene ustanove.

Podrška oboljelima

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, naglasio je da je u UKC RS došao da bi oboljelima dao podršku, te da se zahvali zdravstvenim radnicima koji, kako je istakao, u kontinuitetu mjesecima izdržavaju napore zbog pandemije.

– Pokazali smo  spodobnost da upravljamo ovom krizom. I pored porasta broja novozaraženih, zdravstveni sistem se pokazao sposobnim da prihvati, te održi i servisira sve potrebe koje su u vezi sa bolesnicima. Takođe, Srpska se potrudila da za tri do šest mjeseci obezbjedi zalihe svih repromaterijala i lijekova, neophodnih u ovoj pandemiji – poručio je Dodik.

U šali je rekao da je bilo sporno kako će se, kako bi posjetio oboljele od kovida, za njega naći adekvatno zaštitno odijelo.

– A našli su mi kombinezon, i veći no što treba – rekao je Dodik.

posao.

 

– To nije sami umni, nego i fizički posao koji podrazumijeva svu vrstu njege i podrške. Podržaćemo direktora UKC RS Vladu Đajića i njegov tim, koji su učinili puno u reorganizaciji ove zdravstvene ustanove. Srpska je ponosna na ove ljude i medicinski sektor – poručio je Dodik.

Podrška timu UKC

Naglasio je da će dugo razmišljati o onome što je vidio u UKC RS.

– Podržaćemo ovaj ambiciozni tim u svemu što bude radio. UKC RS je stigao sve pacijente da pregleda i zbrine, niko nije ostao ispred vrata – rekao je Dodik.

– Saradnici i ja bili smo prijatno iznenađeni hrabrošću srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji je jedan od rijetkih koji je ušao među najzaraženije i najbolesnije pacijente i dao im podršku. Posjetili smo odjel gdje su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom. Bilo je emotivno vidjeti njihovu radost kada su vidjeli srpskog člana Predsjedništva BiH koji je došao da ih posjeti i da im podršku. Zdravstveni radnici su takođe bili oduševljeni – rekao je direktor UKC RS Vlado Đajić.

On je dodao da je sa Dodikom pričao i o daljem razvoju UKC RS.

– Dobili smo obećanje da ćemo, paralelno sa liječenjem ovih pacijenata, nastaviti da liječimo i druge pacijente – naglasio je Đajić.

Izvor: Srpskainfo