Uručenjem prve elektronske zdravstvene kartice u prijedorskoj filijali Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske najavljen je početak primjene Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u Prijedoru, čiji je cilj efikasniji zdravstveni sistem.

U prijedorsku filijalu Fonda stiglo je 49.000 elektronskih zdravstvenih kartica.

Umjesto dosadašnjih zdravstvenih kartona i knjižica, u narednom periodu koristićemo elektronske zdravstvene kartice na kojima će se na jednom mjestu nalaziti svi podaci o pacijentu.

Prva elektronska zdravstvena kartica U Prijedoru uručena je Miroslavi Kovačević koja je više od 40 puta darivala krv.

– Značiće puno, ne samo meni, nego svima. Znate šta znači kada vi trebate sad negdje da idete na pregled, a morate da trčite u ambulantu porodičnue medicine, pogotovo u ovoj pandemiji, da biste dobili uputnicu koja vrijedi samo tri dana i ne smije biti starija, znate šta to znači za pacijenta – poručila je Kovačevićeva.

U prijedorsku filijalu Fonda, koja je među prvima Srpskoj u kojoj je primijenjen ovaj sistem, stiglo je 49.000 elektronskih zdravstvenih kartica.

Na njima će se nalaziti svojevrstan elektronski zdravstveni karton osiguranika i više neće biti potrebe da pacijenti dolaze na šaltere Fonda zdravstvenog osiguranja.

– Neće biti bespotrebnog hodanja oko papirologije, nalaza, uputnica i, naravno, recepata koje će naši osiguranici dobijati. Sve će se to nalaziti na ovoj elektronskoj kartici i sve podatke će zdravstvene ustanove moći da očitaju s te kartice. U narednih petnaestak dana očekujemo i da će zdravstvene ustanove biti spremne, to jest Dom zdravlja i Bolnica Prijedor – izjavio je direktor prijedorske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dalibor Pavlović.

Iz prijedorske filijale poručuju da će građani biti obaviješteni kada će početi podjela elektronskih zdravstvenih kartica, koja će se obavljati postepeno.

Dosadašnje zdravstvene knjižice biće u upotrebi sve dok novi sistem u potpunosti ne zaživi u cijeloj Republici Srpskoj.

Autor: RTRS