Od početka pandemije nijedan pacijent u Univerzitetskom kliničkom centru RS nije ostao bez zdravstvene zaštite ili bez respiratora, kao što se dešavalo u mnogo razvijenijim zemljama Zapadne Evrope, rekao je generalni direktor UKC RS, prof. dr Vlado Đajić u intervjuu za portal Srpskainfo.

On je naglasio da je sve što je ova zdravstvena ustanova postigla u smislu reogranizacije i zbrinjavanja pacijenata uspjela zahvaljujući podršci rukovodstva RS.

“Mi smo referentna i najveća ustanova pa je, shodno tome, na nama i najveći pritisak, odnosno priliv pacijenata. Osim toga, UKC RS zbrinjava oboljele od kovida i iz drugih područja RS, koji nam se upućuju kada njihovi centri smatraju da ne mogu adekvatno odgovoriti ili pružiti adekvatno zbrinjavanje. Samim tim, i obim posla koji obavljaju naši medicinski profesionalci je izuzetno velik, a epidemija dugo traje, tako da se pritisak konstantno povećava”,  naglašava Đajić za Srpskainfo.

Komentarišući reorganizaciju UKC RS, Đajić je dodao da je prvo uvedena uvedena trijaža pacijenata prije ulasku u bolnicu, zbog opasnosti od širenja virusa kako među samim pacijentima, tako i među medicinskim radnicima.

“Kliniku za infektivne bolesti pretvorili smo u Kovid bolnicu, gdje se liječe teške kliničke forme bolesti i kritično oboljeli od kovida 19. U prostoru ove klinike takođe smo osposobili operacionu salu za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata s koronom, a u njoj se obavljaju i porodi trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom. Kompletno medicinsko osoblje pojačalo je svoja dežurstva i angažovanost osoblja, kako bi adekvatno odgovorili na pojačani priliv pacijenata”, rekao je Đajić.

On dodaje da je i pogon stavljena i lokacija Hirurgije i stare Klinike za plućne bolesti, koja je u  prvom talasu opremljena sa 400 kreveta, kao i sa dvije operacione sale, gdje su bili smješteni smješteni lakši i srednje teški bolesnici.

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije Centralni medicinski blok fizički je podijeljen na dva dijela, te su u sjevernom dijelu zgrade smješteni oboljeli od kovida. Prijemna ambulanta za suspektne i pozitivne osobe na korona virus 29. oktobra je sa Klinike za infektivne bolesti preseljena u Sjeverno krilo, nekadašnji Urgentni centar, dok ovaj centar hitne medicinske nekovid slučajeve prima u Južnom krilu, zgrada Poliklinike.

U dio koji je adaptiran u centru grada već su preseljene Klinika za onkologiju, Odjeljenje hematologije i dio Klinike za plućne bolesti, gdje se liječe nekovid pacijenti, dodaje Đajić.

“Medicinski radnici su heroji današnjice i koristim ovu priliku da im se zahvalim na trudu i zalaganju i, na kraju krajeva, odricanju. Naše porodice su trpjele zbog našeg posla i koliko god se kao profesionalac naviknete na sve što ovaj posao sobom nosi, uvijek vas, kao čovjeka koji daje od sebe više nego što može, vrijeđaju komentari pojedinaca kako ovaj virus ne postoji”, istakao je direktor UKC RS i dodao da je za osam mjeseci trajanja pandemije, koja maksimalno iscrpljuje medicinski kadar, pregledano više od 10.000 kovid suspektnih i kovid pozitivnih pacijenata.

On je naglasio da je i stopa preživljavanja pacijenata na respiratoru između 40 i 50 odsto, što je više nego odličan procenat izlječenja u poređenju sa svjetskim zdravstvenim centrima.

Govoreći o planovima ove zdravstvene ustanove za naredni period Đajić je rekao da je regulacionim planom obuhvaćena izgradnja objekata Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta zdravstvene njege i Medicinske škole, uz podršku i dobru koordinaciju Vlade RS i Grada Banjaluka.

“Grad je kroz izmene regulacionog plana podržao projekte i unaprijedio infrastrukturu UKC RS. Na ovaj način, a po ugledu na svjetske zdravstvene centre, lokacija Paprikovac će biti „Medicinsko brdo“, gdje će naši pacijenti na jednom mjestu imati svu potrebnu zdravstvenu zaštitu. To će lokaciju Paprikovac, ujedno, učiniti modernim naseljem na čemu Vlada RS, u koordinaciji i dobroj saradnji s gradskom vlašću, radi bez predaha”, zaključio je Đajić.