Republika Srpska, uz prijateljske odnose sa Srbijom, ide naprijed, i ima ustavno pravo da raspolaže svim svojim resursima, poruka je zvaničnika Srpske.

Srbija je do sada uložila oko 59 miliona evra u Srpsku, a juče je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić ozvaničen nastavak saradnje – izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine, vrijedne 500 miliona evra.

Reagovanje političkog Sarajeva očekivano – ovo je za njih napad na suverenitet BiH.

Tri kapitalna projekta sa maticom Srbijom – izgradnja Aerodroma u Trebinju, autoputa Bijeljina – Rača, i tri hidrocentrale Buk Bijela, Foča i Paunci dodatno će ekonomski ojačati Republiku Srpsku, poručili su zvaničnici Srpske, u emisiji “Srpska se gradi”.

Pravnih prepreka nema – odnosi Srpske i Srbije nikad jači.

– Mi smo snažno ušli u to da iskoristimo naše pravo da imamo specijalne veze sa Srbijom i nismo dozvolili da one budu redukovane na ono što misli političko Sarajevo ili neki visoki predstavnik – kategoričan je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U posljednjih sedam godina, 59 miliona evra Srbija je uložila u Srpsku. Politika kontinuiteta i jačanje specijalnih veza sa Srpskom nastavlja se i u budućnosti, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Sve svoje znanje dali smo da radimo kao tim, u interesu običnog čovjeka, lokalnih zajednica ali i da pokrenemo strateške projekte, koji su važni i za Srpsku i za Srbiju – kaže Brnabićeva.

Zajednički infrastrukturni projekti, zajedničko obilježavanje istorijski važnih datuma, briga o jednom narodu sa obje strane Drine uvijek će postojati, ona s godinama može da bude samo još jača, koliko god to smetalo političkom Sarajevu, poručuju srpski predstavnici.

– Vidim da u okviru BiH nemate zadovoljavajuću činjenicu, kakvu mi ovdje imamo. Prvo da je Srbija jaka, da može da nam pomogne, da smo mi sposobni da kao Republika budemo ravnopravni partner da realizujemo velike projekte i onda se to pokušava na sve načine pokvariti. Ali mi ne trebamo na to da obraćamo pažnju jer nama je važno da se ta integracija odvija na svakom terenu, a ona služi ekonomskom napretku, finansijskoj stabilnosti, političkom razumijevanju i služi onim planovima koje imamo za budućnost – naglasila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Da se ne lažemo, oni ne vole što mi imamo ovakvu dobru saradnju i ovakve projekte. 2021. godina je nešto što će posebno biti zabilježeno u istoriji dešavanja i da će Srpska sa Srbijom imati infrastrukturne projekte, koji će biti na stotine miliona evra – dodaje premijer Radovan Višković.

I prije reagovanja, zvaničnici Srpske očekivali su da će političko Sarajevo osuditi potpisanu izjavu premijera Srpske i Srbije o izgradnji hidrocentrala u gornjem slivu Drine.

Bakir Izetbegović i Željko Komšić nazvali su je grubim napadom na suverenitet Bosne i Hercegovine. Smatraju da vlasništvo nad rijekama ima samo BiH.

Iz Srpske odgovaraju, Srpska ima ustavno pravo da raspolaže resursima na svojoj teritoriji.

– Dok god je S jedinstvena i snažna njihovi svi napori će biti apsolutno uzaludni, Dakle imamo puno pravo kao što nam je Ustav dao, da imamo teritoriju, za razliku od BiH koja nema teritoriju i da sa onim što se nalazi na našoj teritoriji raspolažemo na najbolji način, kako mi mislimo da treba, da radimo u korist svojih građana i to ćemo raditi i u buduće – istakao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

A da će korist od zajedničkih projekata imati svi, smatra i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Kaže da će projekat izgradnje hidrocentrala značiti energetsku stabilnost, ne samo Srbije, BiH, Republike Srpske, nego cijelog regiona.

Autor: RTRS