Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske u deset mjeseci ove godine u istočni dio Srpske plasirala je 24,6 miliona КM, izjavio je Srni direktor IRB-a Dražen Vrhovac.

Vrhovac je pojasnio da se 24,4 miliona КM odnosi na kredite, a 200.000 КM na plasmane putem hartija od vrijednosti emitenta sa ovog područja.

“Osim kreditnih plasmana i finansiranja projekata putem emisija hartija od vrijednosti kvalifikovanim aplikantima sa ovog područja, za finansiranje lokalnih razvojnih projekata, dostupna su i bespovratna sredstva putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja”, istakao je Vrhovac.

On je rekao da je tokom ove godine odobreno šest projekata ukupne vrijednosti 506.000 КM bespovratnih sredstava, te naglasio da je ostvarene rezultate u dosadašnjem toku godine u najznačajnijem dijelu oblikovala novonastala epidemiološka situacija izazvana virusom korona.

“I u takvim okolnostima, a s ciljem prilagođavanja finansijske podrške stanovništvu i domaćoj privredi, IRB Republike Srpske uvela je niz olakšica”, kaže Vrhovac.

On je podsjetio da je IRB, neposredno pred krizu koju je izazvala pandemija, smanjila izlazne kamatne stope za sve kreditne linije privredi Republike Srpske na 0,5 odsto, s ciljem da kreditna sredstva postanu što dostupnija i jeftinija.

Osim toga, kaže Vrhovac, s ciljem povećanja konkurentnosti privrede, IRB je uveo kreditnu liniju za novu opremu i tehnologije, gdje je maksimalna izlazna kamatna stopa tri odsto.

“Nakon izbijanja pandemije, osnovni cilje bio je zadržati likvidnost privrede, te je stoga uveden moratorijum na otplatu zajmova i kredita plasiranih preko finasijskih posrednika za sva pravna i fizička lica”, naglasio je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, do sada su moratorijum i grejs period odobreni za 213 pravnih lica, te 187 fizičkih lica.

“Sve te mjere namijenjene boljoj likvidnosti privrede i jeftinijim kreditnim sredstvima utiču na poslovanje IRB-a. Projekcije koje su rađene pokazuju da će prilivi po osnovu odobrenja moratorijuma i grejs perioda za ovu godinu biti umanjeni za oko 17 miliona КM, a po osnovu sniženja kamatnih stopa dodatnih 30 miliona”, naveo je Vrhovac.

On je rekao da je u ovom trenutku primarni cilj IRB-a Republike Srpske održati likvidnost privrede, te dodao da su neke aktivnosti morale biti otkazane zbog epidemiloške situacije.

“Tako je nažalost odložena investiciona konferencija planirana za kraj ove godine, kao i obilazak opština i promotivne aktivnosti u istočnom djelu Republike Srpske”, rekao je Vrhovac.

Direktor IRB-a je istakao da će i pored toga, Banka pojačati svoje prisustvo na istoku Republike Srpske, kao i dostupnost usluga za građane i privredu, otvaranjem svoje kancelarije u Trebinju početkom naredne godine.

On je naglasio da ravnomjeran regionalni razvoj predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva u radu IRB-a, što potvrđuju i ostvareni rezultati u prethodnom periodu, gdje se vidi da je Banka snažno prisutna i na istoku Republike Srpske.

Vrhovac je podsjetio da je od početka rada IRB-a u istočni dio Srpske plasirano više od 510 miliona КM – putem kredita 440,5 miliona КM, plasmanom u hartije od vrijednosti 68,4 miliona КM, te na bespovratnoj osnovi putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 1,6 miliona КM.

Prema njegovim riječima, IRB je odobrila skoro 2000 stambenih kredita, u šta je plasirano više od 102 miliona КM i time omogućila građanima da riješe stambeni problem.

“Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući kontinuiranom praćenju razvojnih i društvenih potreba ovog područja. U svakom slučaju, ovakav proaktivni odnos prema potrebama i zahtjevima privrede i stanovništva biće nastavljen i u narednom periodu”, istakao je Vrhovac.

Izvor: Agencije