Na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru u petak, 20. novembra, biće organizovan “Humanitarni bazar za Minju”, a sav prihod biće uplaćen na račun za liječenje djevojčice Minje Matić iz Kragujevca koja boluje od najtežeg oblika spinalne atrofije mišića.

Bazar će trajati od 10.00 do 16.00 časova, a iz organizacije “Humanitarni bazar Republike Srpske” navode da će na njihovim štandovima biti prodavani razni proizvodi po simboličnim cijenama.

– Imaćemo i tombolu u kojoj će učesnici izvlačiti poklon bonove raznog donatora, kao i kutije za novčane donacije – navodi se u pozivu organizatora Prijedorčanima da budu dio ove humanitarne akcije.

Djevojčica Minja Matić boluje od najtežeg oblika spinalne atrofije mišića tipa jedan koja je veoma agresivna neuromišićna bolest.

Lijek za bolest postoji, ali u Americi, i za njega treba izdvojiti 2,4 miliona dolara.

Akciju prikupljanja sredstava pokrenula je Humanitarna organizacija “Budi human – Aleksandar Šapić”, a trenutno je aktivan i M:tel humanitarni broj 1433.

Do sada je na humanitarnim bazarima organizovanim na Laušu, u Čelincu i Srpcu sakupljeno više od 13.000 KM, a, osim Prijedora, slijede bazari i u Kotor Varošu, Bijeljini i Trebinju.

Bazar će u Trebinju biti održan 28. novembra na Trgu slobode.

Јedna od organizatora humanitarnog bazara u Trebinju Aleksandra Kovačević rekla je da će bazar početi u 10.00 časova i pozvala sve da se uključe u ovu misiju, kako građane, tako i trebinjske privrednike, ali i nosioce vlasti.

Kovačevićeva je rekla da su se bazaru već odazvale trebinjske humanitarne organizacije “Djeca djeci” i “Igdajedu”, kao i Udruženje “Sunce nam je zajedničko”.

Ona je naglasila da će na Trgu slobode biti nekoliko štandova na kojima će se naći igračke, nakit, ručni radovi, prehrambeni, odjevni i drugi artikli.

– Ništa neće imati cijenu, tako da će građani moći sami da daju onoliko novca koliko žele. Sav prikupljeni novac će ići u fond za liječenje male Kragujevčanke. Ovim putem pozivam sve građane Trebinja, sve ljude dobre volje, da prisustvuju bazaru, da nas podrže jer ćemo zajedničkim snagama dati mogućnost Minji da živi – poručila je Kovačevićeva.

Ona kaže da joj je u pripremama bazara pomogla kreativna sugrađanka Valentina Mitrović.

Slične manifestacije organizuju se i u ostalim dijelovima istočne Hercegovine.

Izvor: Agencije