Naučno istraživanje pokazuje da su osobe koje imaju manjak vitamina D za čak 54 odsto podložnije zarazi od virusa korona.

Studija univerziteta Bost, objavljena u naučnom časopisu “PLUS van”, pokazuje da su pacijenti u dobi od 40 godina ili više, koji su imali dovoljan nivo vitamina D u tijelu, imali za 51 odsto manji rizik od smrti od Kovida – 19.

Vitamin D je postao jedna od najčešćih zdravstvenih i nutricionističkih tema, s obzirom na pandemiju novog virusa, koja globalno hara još od ranog proljeća.

Iako je potrebno još naučnih studija prije nego bude donesen konačan zaključak, ono što je poznato o vitaminu D jeste da je dobar za imunitet, a to je posebno važno u vrijeme pandemije i strogih epidemioloških mjera i zatvaranja.

Većina ljudi vitamin D povezuje sa suncem i nazivaju ga “sunčanim vitaminom”.

Vitamin D poznat je po svažnoj ulozi u zglobovima i zdravlju mišića. Najveći izvor vitamina D za čovjeka je sunčevo svjetlo – 90 odsto.

Nedostatak vitamina D može dovesti do pada gustoće kostiju, što pak može dovesti do osteoporoze i lomova.

U rijetkim slučajevima nedostatak vitamina D može dovesti i do deformacija kostiju, odnosno osteomalacije.

Isto tako, studije su pokazale da je vitamin D koristan u održavanju tjelesne težine. Pomaže i u održavanju zdravog raspoloženja.

Vitamin D dobija se konzumiranjem masnije ribe i morske hrane, konzumiranjem gljiva, uključivanjem žumanca jaja u prehranu, uzimanjem mlijeka, soka od narandže i pahuljica od žitarica, konzumiranjem crvenog mesa, te provođenjem više vremena na otvorenom, odnosno na suncu, koje je najbolji izvor tog vitamina.

Izvor: Agencije