Koalicija “Zajedno za Srebrenicu” zatražila je da nadležni organi, odnosno Tužilaštvo i Centralna izborna komisija BiH, provjere koliko je bilo umrlih osoba na konačnom biračkom spisku za Srebrenicu u gradovima FBiH u kojima se u odsustvu glasalo za ovu opštinu. Iz ove koalicije, pored brojnih drugih nepravilnosti, navode da su za više od 500 birača koji su umrli ili odselili iz tih mjesta glasala druga lica.

Glasanje sa dokumentima umrlih, ubacivanje glasačkih listića prije otvaranja biračkih mjesta, samo su neki od primjera grubog kršenja izbornog procesa u opštinama u Federaciji BiH, gdje se glasalo u odsustvu za lokalne izbore za Srebrenicu, tvrde u koaliciji zajedno za Srebrenicu.

– Na biračkom spisku za glasanje u odsustvu, gdje je registrovano 1.500 glasača, preko 500 je glasalo, a da su ili umrli ili odselili i mi tražimo od nadležnih da se uđe u uvid tome – rekao je Radomir Palović iz koalicije “Zajedno za Srebrenicu”.

Iz ove koalicije tvrde da je u pojedinim glasačkim mjestima izlaznost bila preko 90 odsto jer je u pitanju inženjering.

Posmatrači Danijel Trifković i Dejan Dolijanović tvrde da je izborna krađa posebno izražena u Živinicama i Gradačcu.

– Nudili su nam novac, a policija nije reagovala – kaže Trifković.

Mladen Grujičić, aktuelni načelnik ističe de je prednost sa više od 2.500 glasova sa redovnih birališta u odnosu na probošnjačkog kandidata Aliju Tabakovića nedostižna. Ipak, dodaje, brojne krađe u mjestima u federaciji gdje se glasalo u odsustvu treba ispitati.

– Tamo su od samog početka počeli da varaju, a u opštini Gradačac je ubačeno preko 100 listića prije početka glasanja – naveo je Grujičić.

U međuvremenu opštinska izborna komisija Srebrenice naložila je ponovno brojanje na dva redovna mjesta.

Konačne rezultatie CIK treba da saopšti do 15. decembra.

Autor: RTRS