Lokalni izbori 2020. ostaće upamćeni po tome što je DNS nakon 16 godina vladavine u Prijedoru ostao bez funkcije gradonačelnika.

Ovaj put DNS neće ni u Skupštinu grada Prijedora ući s najvećim brojem odbornika. Tu ostaju na drugoj poziciji i mogu ih imati najviše sedam, dok su u prošli skupštinski saziv ušli sa 10 odbornika.

SNSD, s kojim je DNS u jeku izborne kampanje zvanično raskinuo koaliciju, u Prijedoru je osvojio funkciju gradonačelnika i najviše glasova za odbornike. Imaće ih najmanje osam.

Vladavina DNS u Prijedoru počela je 2004. izborom Marka Pavića za načelnika tadašnje opštine. Pavić je, inače, godinu dana ranije izabran za predsjednika DNS, a ova partija je osnovana 2000. godine.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Pavić je osvojio i drugi mandat za načelnika opštine Prijedor 2008. godine. Četiri godine poslije Prijedor dobija status grada, a Pavić i treći mandat osvaja kao prvi gradonačelnik grada na Sani.

Tokom 12 godina na vlasti u Prijedoru, Pavić je razvijao stranačku infrastrukturu DNS u gradu na Sani, ali i u čitavoj RS. Po razvijenosti, napretku, investicijama Prijedor je navođen na drugoj poziciji, odmah poslije Banjaluke.

Mnogi su Paviću još tada zamjerili što veliki broj poslova u gradu dobija firma s čijim je vlasnikom u prijateljskim odnosima. Prigovarali su i da odlučuje o svemu i svačemu u ovom gradu čiji je gradonačelnik. Međutim, niko mu javno ništa prigovorio nije i svi su mu se sklanjali s puta.

Pavić se nije kandidovao na izborima 2016. već je podršku dao svom zamjeniku Milenku Đakoviću. Đaković je lako prošao izbornom stazom koju mu je ugazio Pavić, ali tada je imao i podršku SNSD.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ipak, snažan autoritet svoga šefa Marka Pavića, Đaković nikada nije ni približno dostigao, ni među članovima partije, niti među saradnicima u Gradskoj upravi.

Početkom 2019. postale su sve glasnije priče da SNSD i DNS u Prijedoru neće ostati u koaliciji, što je i ozvaničeno u aprilu 2019. SNSD je u svoju prvu skupštinsku većinu okupio sve odbornike izuzev onih iz DNS. Počeli su javno da prozivaju gradonačelnika Đakovića, govoreći da ništa ne odlučuje sam i da za sve mora da pita Marka Pavića.

Kako se približavala kampanja iz SNSD su pristizale izjave da Prijedor stagnira, a narod iseljava, da se u ovom gradu ne gradi i ne radi, da ga je pretekla Bijeljina, ali i drugi gradovi po brojnim parametrima.

Iz DNS su tvrdili da to nije tačno, da su dobili međunarodna priznanja za privredni ambijent, ali i često navodili da je nova „Toplana“ na biomasu, kao i zaobilaznica na Pećanima, dokaz da su radili. S druge strane, spisak početih, ali nezavršenih projekata u Prijedoru, kojim su mahali protivnici iz SNSD, bio je duži.

DNS je u toku previranja s najdužim koalicionim partnerom SNSD doživio i unutrašnje promjene.

Marko Pavić je u decembru 2019. godine, 10 mjeseci prije izborne kampanje, podnio ostavku na mjesto predsjednika DNS. Svoju ostavku opravdao je zdravstvenim razlozima. Zbog neopozive ostavke Pavića odmah je ostavku na mjesto zamjenika predsjednika DNS podnio i njegov zamjenik Dragutin Rodić. Zanimljivo je da je Rodić tada u svom saopštenju naveo za DNS: “To nije više ta politika”.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Na sceni je borba za primat u stranci, i to na način kako se to u DNS nikada nije dešavalo. Uvijek je to bila institucionalna politika, po čemu smo bili prepoznatljivi – poručio je tada Rodić.

Takva politika ubrzo mu nije više smetala, jer je nakon nekoliko mjeseci prihvatio da bude kandidat DNS za gradonačelnika Prijedora.

Rodić je izabran i za predsjednika Gradskog odbora DNS Prijedor, nakon što je ostavku na tu funkciju podnio tadašnji gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Prijedorski DNS i njegov kandidat za gradonačelnik Dragutin Rodić dobili su podršku novog predsjednika DNS Nenada Nešića, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Šef izbornog Štaba DNS Prijedor, Dragan Savanović, u izbornoj noći je, dok su se uvećavali glasovi za Dalibora Pavlovića iz SNSD, naveo moguće razloge za nesuspjeh.

– DNS je možda vodio previše korektnu kampanju. Nismo bili previše napadni. Možda nas je to koštalo, a možda i neke situacije u kojima se nije moglo do kraja odgovoriti zahtjevu građana, tako da smo sada tu gdje smo – rekao je Savanović.

Oglasio se i Dragutin Rodić, treći dan nakon izbora. Čestitao je Pavloviću, koji je osvojio oko 3.700 glasova više.

– DNS je ovu kampanju vodio na sebi svojstven način. Bez ružnih riječi, napadanja i davanja obećanja za koja nismo sigurni da bi ih mogli ispuniti – poručio je Rodić.

Izvor: Srpskainfo