Korona nam je svima pomrsila račune. Naravno, najviše po pitanju zdravlja. Da bismo što bolje razumeli kako ovaj virus napada naše telo, važno je da znamo kako izgleda simptomatologija i to iz dana u dan.

Prvi simptomi su obično temperatura, groznica, suvo grlo, osećaj umora, začepljen nos, bolovi u grudima i otežano disanje, umor, gastrointestinalna infekcija, kao i gubitak mirisa i ukusa i bola u mišićima koji napreduju iz dana u dan.

Prema nedavnom istraživanju koje su sproveli istraživači iz bolnice Džongnan sa Univerziteta Vuhan, evo vremenskog sleda koji pokazuje kako se simptomi razvijaju kod većine pacijenata, prenosi portal “E-times”.

Naučnici su utvrdili da povišena temperatura kod zaraženih u proseku traje 12 dana, ali da se kašalj i respiratorne smetnje mogu zadržati i znatno duže. Simptom kratkog daha nestajao u proseku oko 13 dana od trenutka zaraze kod onih koji su se oporavljali. Prosečno vreme od nastupanja prvih simptoma bolesti i prijema u bolnicu, pa do oporavka, u Kini je bilo 22 dana, dok je period od zaraze do smrti iznosio 18,5 dana.

Timovi su takođe zaključili da virus napreduje od blagih simptoma do teške respiratorne insuficijencije u roku od osam dana. Prvi simptomi vezani za otežano disanje pojavljivali su se u proseku petog dana.

PRVI DAN

Groznica, bolovi u mišićima, umor, suvo grlo. Mali broj pacijenata oseća i mučninu.

PETI DAN

Stariji pacijenti i pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti počinju da osećaju prve tegobe sa disanjem. Mali procenat, oko 10 odsto, ima upornu dijareju.

SEDMI DAN

Ovog dana pacijenti sa težim respiratornim problemima obično budu hospitalizovani zbog rizika od kolapsa pluća. Kod druge grupe pacijenata koju čini oko 85 procenata svih obolelih, opet, ovo je period kada znaci bolesti počinju da se povlače i klinička slika se drastično popravlja.

OSMI DAN

Kod pacijenata kod kojih su se respiratorne smetnje pogoršavale dolazi do akutnog respiratornog sindroma, kada pluća više nisu u stanju da telu i vitalnim organima obezbede dovoljno kiseonika, pa je ovo dan kada se teži slučajevi priključuju na respirator.

DVANAESTI DAN

U ovom periodu, prema studiji iz Vuhana, temperatura polako počinje da jenjava kod onih sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom.

TRINAESTI DAN

Kod pacijenata koji su razvili blaže ili srednje teške respiratorne smetnje, ovaj simptom počinje da jenjava (oko 85 odsto), dok kod 15 odsto simptomi stagniraju ili se drastično pogoršavaju, piše Žena.