Politički analitičar Stevica Deđanski izjavio je Srni da je Dejtonski sporazum, uz sve slabosti i mane, omogućio da Republika Srpska postoji zbog čega ga se ona toliko drži, te poručio da Srpska treba i dalje uporno da insistira na njegovom poštovanju.

– Da smo u pravu vidi se po tome što svi neprijatelji Srpske i uopšte srpskog naroda pokušavaju stalno raznim modelima da Dejtonski sporazum ukinu ili da ga na neki način modifikuju, što je, hvala Bogu, nemoguće bez pristanka srpske strane, prije svega bez pristanka naroda Republike Srpske, ali i Srbije kao garanta i potpisnika u tom Dejtonskom sporazumu – rekao je Deđanski.

On je naveo da se Srpska mora držati Dejtona, ili da joj se u situaciji da neko hoće da ga mijenja mora dozvoliti da postane država, odnosno da se odvoji od BiH.

– Sa obzirom na to da mi na tom ne instiramo, znači da nismo mi ti koji rušimo Dejtonski sporazum, nego smo baš oni koji ga brane. Ali, u situaciji ako neko baš želi to da uradi, onda treba da se uvaži glas Republike Srpske, to jest srpskog naroda – poručio je Deđanski.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, je mirovni dogovor postignut u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Prema tom sporazumu, BiH je podijeljena na Republiku Srpsku i muslimansko-hrvatsku Federaciju.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman, tzv. Republike BiH Alija Izetbegović, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Autor: SRNA/RTRS