Dok je poprilično lako zaraziti se korona virusom, prepoznavanje bolesti može da bude otežano zbog nekih simptoma koji se preklapaju s drugim bolestima. Simptomi su ponekad toliko slični sezonskim alergijama i gripu da je bez testiranja teško utvrditi da li bolujete od kovida-19.

Ipak, prema istraživanju postoji nekoliko simptoma koji bi lako mogli da vam promaknu, ali i da ukažu na to da ste se zarazili korona virusom.

Naizgled bezazleni simptomi mogli bi da budu važni početni znaci upozorenja o zarazi, a uopšte nisu povezani s plućima.

“Moguće je da mnogi zaraženi ne znaju da imaju korona virus jer se trenutni testovi baziraju samo na respiratorne simptome”, rekao je autor studije dr Aleksander Podboj.

Evo na koje simptome bi trebalo da pripazite:

Bol u stomaku
U zavisnosti od toga koliko je vaš probavni trakt osetljiv, bolove u stomaku lako biste mogli da previdite kao relativno normalnu pojavu. Osobe zaražene korona virusom mogu imati probavne smetnje poput povraćanja i proliva, a mogu da osete i blage bolove koje nije tako lako prepoznati kao simptom kovida-19.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Gastroenterology” u aprilu, navodi se da je 32 posto zaraženih korona virusom imalo želudačne probleme, a većina ih je opisala kao blage.

Aleksander Podboj ističe da simptomi kovida-19 verovatno nisu samo respiratorni poput kašlja.

“Trećina pacijenata koje smo proučavali imala je gastrointestinalne simptome”, rekao je autor studije.

Infekcija oka
Ako primetite da vam je oko nadraženo, to bi mogao da bude još jedan znak da je korona virus već u vašem telu. Naime, prema studiji objavljenoj u magazinu “JAMA Ophathalmology”, stanja poput hemoze (oticanje prozirne opne oka) i epifore (preterano suzenje) primećena su kod više od 30 posto pacijenata u kineskoj bolnici.

Druga studija je pokazala da se konjuktivitis pojavio kod tri posto zaraženih korona virusom.

Zbunjenost ili “magla u glavi”
Nedostatak jasnoće u glavi možda ćete pripisati propuštanju ispijanja jutarnje kafe ili stresu koji je donela 2020. godina, ali sve više istraživanja pokazuje da kovid-19 može imati i neurološke efekte, odnosno izaziva zbunjenost, privremeni gubitak pamćenja i nemogućnost koncentrisanja.

Istraživanje koje je sproveo “Northwestern Medicine” pokazuje da je čak 82 posto pacijenata hospitalizovanih s koronavirusom iskusilo neurološke simptome.

Umor
Slabost ili umor prisutni su kod mnogih tokom pandemije, ali takođe mogu da budu simptomi korona virusa. Naime, prema jednom istraživanju čak 68,3 posto obolelih od kovida-19 istaklo je umor kao glavni simptom bolesti, piše BestLife, prenosi net.hr.

Izvor: Prva.rs