Ko će imati skupštinsku većinu u Prijedoru – SNSD ili DNS, pitanje je na koje se već danima raspravlja u javnosti.

Za sada obe partije tvrde da imaju većinu, dok se ostale stranke, koje će imati odbornike u lokalnoj skupštini, izuzev SDS, za sada ne izjašnjavaju koga će tačno podržati.

Ulje na vatru

Ulje na vatru dolio je preksinoć predsjednik DNS Nenad Nešić, koji je objavio fotografiju s predsjednikom Gradskog odbora SDS u Prijedoru, Milanom Tubinom, ispod koje je napisao da će imati većinu.

– Postigli smo dogovor o zajedničkom formiranju većine u Prijedoru s gospodinom Tubinom, predsjednikom GO SDS, i odbornicima SDS u Prijedoru – napisao je Nešić na društvenim mrežama, dodajući da im je interes građana na prvom mjestu.

– Nema ništa od te kombinatorike – poručuje mu juče predsjednik Gradskog odbora SNSD u Prijedoru, Saša Bursać.

Ko je pobrkao lončiće

U razgovoru za Srpskainfo Bursać tvrdi da će SNSD imati većinu, te da je DNS očito pobrkao lončiće.

– Sto posto sam siguran da će SNSD imati većinu sa svojim koalicionim partnerima, s kojima smo potopisali koalicioni sporazum. To što oni pričaju, to je po principu: “Što je babi milo, to joj se i snilo” – kategoričan je Bursać.

Na pitanje na koga računaju u gradskom parlamentu, Bursać ističe da će biti u koaliciji sa svim strankama izuzev DNS, SDS i SDA. Dodaje da će po toj logici imati skoro 20 odbornika od ukupno 31.

– Imaćemo 19 ili 20 odbornika na prvoj konstitutivnoj sjednici, a za dalje ćemo vidjeti – bio je tajanstven Bursać ne otkrivajući da li to znači da računaju i na nekog preletača iz DNS, SDS ili SDA.

Računica

S druge strane, Tubin ističe da Bursać ne treba biti tako siguran u svoju računicu. Ostaje čvrsto pri stavu da imaju većinu i da će mnogi biti iznenađeni.

– Postoji šira koalicija, koja već danas garantuje stabilnu većinu sa SDS i DNS. Ko će činiti tu koaliciju o tom potom. Mogu samo reći da je riječ o onima koji vole svoj grad. Ne želim otkrivati ko će sve činiti većinu, ali mogu garantovati da će biti velikih iznenađenja – bio je tajanstven i Tubin.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Dodaje da će SDS imati sigurno tri odbornika, ali možda i četiri, što će zavisiti od glasova iz inostranstva. Uvjeren je i u to da SNSD neće imati osam odbornika, na koliko računaju.

– SNSD sigurno gubi jednog odbornika. Oni spadaju na 7 tako da se ne trebaju nadati da će imati osam. Mogućnost je da i PDP izgubi jednog odbornika. Međutim, to će sve zavisiti od glasova izvana. SDA raste na tri odbornika, a DNS za sada ima sigurnih 7 – ističe Tubin.

Podsjećamo, DNS je nakon 16 godina vladavine izgubio gradonačelničko mjesto u Prijedoru gdje je pobjedu odnio kandidat SNSD Dalibor Pavlović.

GLASOVI

Cenzus za ulazak u gradski parlament prešlo je devet stranaka i jedan nezavisni kandidat.

Ako se ne računaju glasovi iz inostranstva, SNSD ima 8.144 osvojena glasa (25,07 odsto), a slijede DNS sa 7.017 (21,60), SDS sa 3.139 (9,66), US sa 2.014 (6,20), SPS sa 2.005 (6,17 ), SDA sa 1.891 (5,82), SP sa 1.857 (5,72), PDP sa 1.814 (5,59) i Pokret za Prijedor sa 1.591 glasom (4,90), dok je Slađana Radaković, bivši član DNS, kao nezavisni poslanik sakupila 1.048 glasova podrške (3,23 odsto).

U gradskom parlamentu sjedi ukupno 31 odbornik.

Izvor: Srpskainfo