“Sveti Mrata, snijeg do vrata”, izreka je kojom se označava početak hladnog i sniježnog perioda godine. U narodu, posebno u istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom koji potiču iz paganskih vremena.

Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno, vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitinik vukova.
Tako je nastalo vjerovanje da Sveti Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda vijeća s vukovima i usmjeri ih čije ovce da podave. Vjeruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.
Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Ovih dana ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Vjeruje se da ako je na današnji dan maglovito vrijeme, zima će biti promjenljiva. Ako je dan sunčan i vedar, zima će biti mrazovita.

U pojedinim dijelovima Srbije postoji vjerovanje da ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

Ukoliko imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite izgovarajući ove riječi:

“Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobedne i blagodarne pesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo: Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase!”

Izvor: ATV