Samo dva dana nakon lokalnih izbora, umjesto političkih plakata, osvanuli su oni umjetnički. Zapravo je riječ o izložbi Jelene Medić, koja nosi simboličan naziv “Budni”. Političare i “namještene osmjehe” na bilbordima zamijenili su umjetnici, filozofi, psihoterapeuti…

Sa jednog od njih posmatra nas i Jelena Topić. Prijedorčanka koja je prije nekoliko godina glasno ćutala na glavnom gradskom trgu i izazvala buru reakcija na cijelom Balkanu i šire. Sada je progovorila.

– Ja sam prije sedam godina održala performans “Glasno ćutanje”. Od tada nisam davala nikakve izjave i ovo je moj prvi izlazak u javnost. Šta mogu da poručim građanima? Da snagu pronađu u sebi, pogotovo u ovo vrijeme korone. Citirala bih Jelenu: “Moć je moći pomoći” – poručila je Topićeva.

Naime, ona i Medićeva su dobre prijateljice. Upoznale su se još dok su studirale na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Tako se i naša Jelena našla ispred njenog objektiva.

– Ja sam htjela da prenesem ono što je Jelena prenijela na mene. To je neka intuitivnost, inspiracija, kreativnost i snaga koju ona nosi u sebi. Ja ne znam da li se to vidi na bilbordu i šta ove fotografije bude u ljudima. Ali ono što je meni Jelena prenijela tokom našeg dugogodišnjeg druženja ja bih voljela da i drugi to mogu da osjete preko ovih njenih fotografija – poručuje ona.

Fotografije Jelene Medić izložene su na najvećem galerijskom prostoru, na otvorenom, u nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine. I po tome je posebna i neobična. Jelena je rođena 1980. godine u Novom Sadu, u Banjoj Luci je završila glumu i dramaturgiju. Zbog obaveza u Sarajevu, nije stigla da dođe u Prijedor da nam priča o svojoj izložbi, ali mnogo toga nam govore njeni znakovi pored puta. A svako od nas će ih shvatiti na svoj način.

Izvor: Kozarski