Šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac ocijenio je pozitivnim obraćanje predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Savjetu bezbjednosti UN.

On je naglasio da je došlo vrijeme da srpski politički predstavnici pred međunarodnom institucijama mogu da kažu ono što misle kada je riječ o zaštiti Srpske.

On je rekao da je BiH nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma kao zajednica dva entiteta zbog čega srpski politički predstavnici Republike Srpske moraju da štite takav njen politički i ustavni položaj, s obzirom na to da je ona garant opstanka srpskog naroda.

Banjac je podsjetio da su visoki predstavnici grubo izmijenili Dejtonski sporazum, kršeći osnovne međunarodne pravne norme, te da je došao trenutak kada BiH više ne treba tutor.

– Ako se politički predstavnici u BiH ne dogovore sami, onda je i BiH osuđena na propast ili nepostojanje. Bitno je, i to treba biti cilj EU, da se u okviru BiH dogovaraju izabrani politički predstavnici, jer samo tako BiH, Srpska i svi mogu naprijed. Onaj ko bi nešto nametao i govorio kako da živimo i radimo, neka to radi u svojoj zemlji. Jer zamislite da ja odem u Austriju i kažem kako Austrijanci treba da žive. Mislim da bi to bio jako dobar vic – rekao je Banjac Srni.

On je naveo da bi visoki predstavnik Valentin Incko, koji u svakom izvještaju UN govori da je Srpska problem i da treba uspostaviti unitarnu BiH, trebalo da zna šta je proživio ovdašnji narod, pogotovo srpski u Drugom svjetskom ratu, te da bi trebalo da bude jako oprezan pri davanju određenih izjava.

– Balkan je natopljen krvlju, pogotovo Srba u Drugom svjetskom ratu, a istorija ovog područja govori da nam u BiH ne treba tutor i visoki predstavnik, bez obzira kako se zvao. Unutar političke scene u BiH treba da se pokuša uspostaviti dogovor jer je samo to garant boljeg života ali i opstanka same BiH – zaključio je Banjac.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da visoki predstavnik ode iz BiH, kao i da Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

Autor: SRNA/Srpskainfo