Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prvom samostalnom letu na avionu “Orao” kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji vojske Srbije na jurišnom vazduhoplovu.

n je istakao da je veoma ponosan što je jedna dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i koja u svakom trenutku može da bude jednako ili uspješnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

Na vojnom aerodromu “Morava” u Lađevcima, na uspješno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po sletanju među prvima je čestitao i ministar Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

brigade.

 

– Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije – istakao je ministar Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspješnog pilota, za koju su starješine i stručnjaci ocijenili je imala veoma uspješan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je, takođe, naglasio da je danas bio u prilici i da posjeti 98. vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je čuvar neba Srbije.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspješno završava preobuku sa vazduhoplova Supergaleb G4 na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati riječima, a na pitanje kako se osjeća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je riječ o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

– Let je protekao sigurno i bezbjedno i ja sam zadovoljna kako sam uspjela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu poslije kontrolnog leta – istakla je kapetan Ana Perišić koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv, prenosi Blic.

Srpskainfo