Predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije i Njemačke u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija podržali su visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka i osudili govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, na sastanku povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, takođe osudili veličanje, kako su naveli “ratnih zločinaca u BiH” i uputili riječi podrške BiH. Oni su se saglasili da je institucija visokog predstavnika u BiH neophodna, a ambasador SAD Ričard Mils ocenio je da je Incko potreban BiH u pogledu održavanja mira i donošenja bitnih odluka.

– Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo da se preispita ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasa da Incko ide iz BiH – rekao je Mils.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osvrnuo se i na Dejtonski sporazum, navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i finansijskom smislu i poručio da će nastaviti u tom smjeru. Predstavnica Francuske je rekla da “podržava Incka i osuđuje glorifikovanje ratnih zločina”.

Ambasadorka Velike Britanije, Sonja Fari, poručila je da institucija visokog predstavnika u BiH mora da se održi. Ona je osudila “verbalni napad” Dodika i ocijenila da je ambasador Rusije, koja je u oktobru predsjedavala SB UN, trebalo da pozove, kako je navela, članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera.

Fari je ocijenila da je posljedica toga govor Dodika.

Prethodno je ambasador Ginter Sauter, predstavnik Njemačke u UN, takođe kritikovao Dodika osudivši, kako je naveo, uvrede koje je izrekao na račun visokog predstavnika u BiH i sudija Ustavnog suda BiH. On je naglasio da se ne smiju tolerisati verbalni napadi i neprimeren jezik.

– Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savjet bezbjednosti treba da razgovara – rekao je on.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dok predstavnici ovih zemlja upućuju kritike srpskom članu Predsjedništva BiH, iz Republike Srpske stigla mu je podrška.

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, rekao je da obraćanje predsjedavajućeg otvara Republici Srpskoj strateški prostor i olakšava traženje saveznika.

Stevandić je rekao Srni da je Dodikov govor bio dovoljno jasan u smislu da se otvori put i da se za Srpsku čuje u UN.

– I da se čuje da ona hoće da se brani i da neće biti nema na pokušaje svoga ugrožavanja koje je bilo najviše zastupljeno od strane visokog predstavnika – rekao je Stevandić.

FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Dragomir Anđelković

Takođe, politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je Dodik nastupio pred Savjetom bezbednosti UN krajnje argumentovano i hrabro. On je dodao da je Dodik otvoreno rekao svijetu šta se dešava u BiH da visoki predstavnik djeluje kao lobista Sarajeva i gazi sve demokratske norme. On smatra da će ovakav Dodikov otvoreni nastup nekima na Zapadu “otvoriti oči” i da će, sa druge strane, pozvati novu američku administraciju da se realno pozabavi tim pitanjem.

Podsjećamo, Dodik je u obraćanju kritikovao Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH, i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Srpskainfo