Skupštinsku većinu u prijedorskom parlamentu, okupljenu oko SNSD-a, činiće najmanje 19 odbornika, saopštili su iz ove stranke. Potvrda je stigla i od koalicionih stranaka, koje će imati odbornike u gradskoj skupštini.

Nakon najave da će sa SDS-om formirati većinu, u DNS-u bez komentara. S druge strane, iz SDS-a od većine ne odustaju, ali poručuju da će podržati sve dobre odluke novog gradonačelnika Dalibora Pavlovića.

SNSD u Skupštini grada Prijedora trenutno ima osam mandata, i jedan iz nacionalnih manjina. Sa odbornicima iz pet stranaka koalicije, možemo da formiramo stabilnu skupštinsku većinu, poručio je prvi čovjek prijedorskog SNSD-a Saša Bursać.

–  Imamo jedne i druge Socijaliste, Ujedinjenu Srpsku, PDP i Pokret za Prijedor, tako da imamo stabilnih 19 odbornika za skupštinsku većinu, ne očekujemo tu nikakve probleme – istakao je Bursać.

Iz Socijalističke partije, SPS-a i Ujedinjene Srpske, koji su izborili po dva mandata u Skupštini grada Prijedora potvrđuju – u novom skupštinskom sazivu djelovaće u skladu sa koalicionim sporazumom, koji su sa SNSD potpisali prije izbora.

– Tako da ćemo i poslije izbora ostati u skupštinskoj većini sa SNSD, odnosno podrška gospodinu Daliboru Pavloviću. Mi imamo potpisan koalicioni sporazum, naš kandidat je pobijedio ubjedljivo, imamo skupštinsku većinu i možemo sad raditi neke stvari da Prijedor krene naprijed – naveo je Duško Miletić, predsjednik GO SPS Prijedor .

Pokret za Prijedor, sačinjen od DF, SDP, Stranke za BiH, PDA i Nezavisne bosansko-hercegovačke liste, za sada ima jednog odbornika u prijedorskoj skupštini, a računaju da će nakon glasova iz inostranstva osvojiti još jedan mandat. I oni će, poručuju, u skupštinsku većinu sa SNSD, s kojim su bili u koaliciji i u prethodnom sazivu.

– Tim pravcem ćemo nastaviti i dalje, jer ne možemo preko noći ući u neke skupštinske većine, koalicije sa strankama koje smo do juče smatrali odgovornim za stanje u kojem se nalazi naša lokalna zajednica – tvrdi Mirsad Duratović, nosilac liste Pokreta za Prijedor na prethodnim lokalnim izborima.

Nakon najava da će sa SDS formirati većinu u prijedorskoj skupštini, u gradskom DNS danas – bez komentara. S druge strane, prvi čovjek prijedorskog SDS-a Milan Tubin ističe – sve dobre poteze novog gradonačelnika odbornici ove stranke će podržati.

Ipak, od namjere da formira skupštinsku većinu sa DNS-om ne odustaje.

– Mi smatramo da ćemo je imati sigurno, jer DNS, SDS i ljudi koji su okupljeni oko nas, sasvim sigurno su velike partije koje bez problema mogu skupiti skupštinsku većinu – rekao je Milan Tubin, predsjednik GO SDS-a Prijedor.

Novoizabrani gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović, poručuje da će njegova vrata biti otvorena za sve koji žele da doprinesu razvoju Prijedora.

– Planiram da razgovaram i sa DNS, SDS, SDA i ostalim, da li ćemo naći zajednički jezik i usaglasiti se oko vizije za razvitak grada, to je ono što ja sada ne mogu da kažem – poručio je Pavlović.

SDS u skupštini grada Prijedora ima tri odbornika.

DNS sedam, mada će, u slučaju da Pokret za Prijedor dobije jedan mandat nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva, DNS jedan mandat izgubiti.

Iz SDA, koji trenutno ima dva odbornika, tvrde da ih još niko nije pitao o formiranju skupštinske većine.

Autor: RTRS