Autor knjige “Dozvola za okrutnost” Pirko Turpeinen Sari, koja je promovisana u Gradskoj biblioteci Helsinkiju, izjavila je da su i Finci “kumovali” bombardovanju Srbije, a da je obmana Helene Rante o Račku doprinijela nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

– U `Dozvoli za okrutnost` pokušavam da odgovorim, prije svega, mom narodu na pitanje kako je moguće da finsko Ministarstvo spoljnih poslova skriva ključne dokaze o Račku zbog kojih se tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton osjećao slobodno da započne bombardovanje Srbije – rekla je Sarijeva.

Ona je devet godina prikupljala materijal za knjigu po arhivama EU, NATO-a, UN i na terenu na Balkanu, pa je istakla da tu detaljno piše o rasističkim stavovima Helene Rante i njenom ponašanju koje je odredilo sudbinu srpskog naroda i ukazuje na sve njene laži i obmane u izvještajima UN.

Finska književnica je za “Večernje novosti” rekla da u svojoj knjizi analizira i konferenciju o međunarodnom pravu i zaključke nastale na tom skupi iz kojih je, kaže, jasno kao dan da nije bilo nikakve osnove da se Kosovo prizna kao država, jer je izgrađena na terorizmu.

Sarijeva je i autor knjige “Kasapin, koljač i komunista”, promovisane prošle godine u Beogradu, u kojoj generala Ratka Mladića poredi sa najznačajnijim Fincima u istoriji – maršalom Manerhajmom i revolucionarom Kulervo Manerom.

U toj knjizi je sabrala na desetine najpotresnijih izvještaja o stradanju Srba iz srebreničkog kraja od 1992. do 1995. godine.

Istakla je da se iz njene perspektive čini da je pitanje Srebrenice i navodnog srpskog genocida najvažnije i za Srbe i za Evropu.

– Tačno je da istoriju pišu pobjednici, ali bez istine nema ni civilizacije – rekla je Sarijeva.

Ona je pozdravila Međunarodnu komisiju za istraživanje činjenica o događajima vezanim za srpsku sudbinu u Srebrenici i Sarajevu.

– Mislim da će profesori Izreali i Gideon Grajf uspjeti da razbiju lažne mitove – ocijenila je Sarijeva.

Autor: SRNA/RTRS