Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija povući odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Srbije.

Premijerka je ovu vijest saopštila nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, a na molbu predsjednika Vučića.

– Predsjednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsjednik je podržava i razumije, Srbija je reagovala potpuno normalno i primjerno, u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsjednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom – izjavila je Brnabić.

Brnabić.

– Prvi razlog za ovu odluku je regionalna stabilnost i prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom, a drugi važan razlog je to što su čak 30 odsto stanovnika Crne Gore Srbi – rekla je Brnabić.

Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a prije svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svjetskog rata, predstavlja kao okupator.

– Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je protjeran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava, u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za protejrivanje – izjavila je premijerka.

Ona je citirala izjavu ambasadora Vladimira Božovića i navela da se Vlada Srbije slaže sa njegovom izjavom, i dodala da to nikako nije povod za takvu odluku Podgorice da se ambasador Srbije izbaci.

– Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori, iz tog razloga smo danas donijeli ovu odluku. Meni je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i govori se da je Srbija bila okupator u Prvom svjetskom ratu -kaže Ana Brnabić.

Nada se i da će se ovo shvatiti kao akt dobre volje i navela je da će odluka biti povučena već večeras.

Kako je prethodno potvrđeno u kabinetu predsjednika Republike, sastanak je organizovan povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom i u želji da se spuste tenzije.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog protjerivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na “ozdravljenju odnosa” sa Srbijom i promociji dobrosusjedske politike s Beogradom.

Autor: RTS/RTRS