Negdje u ovo doba prije dvije godine na sjedištu DNS-a u Banjaluci osvanuo je grafit “Laku noć Marko. Ogi.” Anonimni autor grafita aludirao je tadašnjeg predsjednika stranke Marka Pavića i potpredsjednika Ognjena Tadića, a kojem je tada vrh stranke obećao da će biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Danas, dvije godine kasnije Ognjen Tadić, koji je bio jedan od stratega razlaza Marka Pavića i Nedeljka Čubrilovića, ponovo se politički vidljivo aktivirao na njemu već svojstven i omiljeni način način komunikacije – pišući pismo rukovodstvu stranke.

Tako je i danas u medijima osvanulo Tadićevo pismo Predsjedništvu stranke sa prijedlozima odluka koje bi trebalo da se donesu na sljedećoj sjednici Predsjedništva stranke. U pozivanju na brojne članove iz Statuta DNS-a moglo se veoma jasno i razabrati da je Tadić, pozvao Predsjedništvo da razriješi Nenada Nešića funkcije predsjednika.

Šta je to natjeralo inače prilično lijenog Ogija da se pojavi iz duboke stranačke sjene, da se umjesto kista i platna, uhvati laptopa, pa onako kako to samo pravnici znaju počne prebirati po Statutu, paragrafima i silnim članovima kako bi eto javnosti saopštio da Nešić nema jedinstvenu podršku rukovodstva DNS-a, te da je u najboljem interesu stranke da ga se smijeni već na narednoj sjednici Predsjednštva kako bi se “istovremenim izborom osiguralo jedinstvo organa i politike DNS-a u narednom mandatnom periodu”.

Razlozi za Tadićevu političku oštroumnost i hrabrost mogu se naći već u obrazloženju ovakvih prijedloga i u shvatanju da DNS-u slijedi potpuno cijepanje na one koji su za vlast i na one koji su za opoziciju, što nije, kaže Ognjen, dobro ni za koga. Usput obećava da se on lično neće kandidovati ni za jednu stranačku funkciju.

Ukratko rečeno, Ognjenovo pismo može značiti samo jedno, da je sa DNS-om dugoročno završeno na političkoj pozornici Republike Srpske. Uslijediće mjeseci stranačkog trvenja dok potpuno ne atrofira u beznačajnu organizaciju.

I jasan znak da Tadić već pravi jasnu odstupnicu i gleda da se politički uhljebi u nekom novom i izazovnijem okruženju. Mada, ruku na srce, samo su još SNSD i PDP ostali gdje ga do sad nije bilo.

Treba se sjetiti ne tako davno njegovih pisama rukovodstvu SDS-a i tadašnjem predsjedniku Mladenu Bosiću kojim je pokušao spriječiti izbor Vukote Govedarice za lidera stranke, te sebe instalirati na tu poziciju. Nakon toga nije se dobro proveo ni on, a ni SDS. Tačnije Govedarica je nakon izbornog poraza smjenjen  dok je Tadić još ranije napustio SDS i preko novoosnovane Narodne stranke kupio si potpredsjedničko mjesto u DNS-u Marka Pavića.

Danas kad se DNS riješio i Marka i polovine članstva ostaje samo da se našalimo sa već kultnom izrekom samog Ognjena: “Laku noć, Nenade. Tvoj Ogi.”

PS. Upravo stigla vijest- smijenjen Ognjen Tadić i dva potpredsjednika DNS-a.

(D.J/Banjaluka.net)