Ponovo burno u DNS-u. Predsjednik stranke Nenad Nešić smijenio je četiri potpredsjednika – Đorđa Popovića, Ognjena Tadića, Dragomira Јovičića i Marka Aćića.

Nešić poručuje da kadrovi koji ne sprovode politiku DNS-a moraju da odu. Đorđe Popović odgovara da je na djelu Nešićeva samovolja – smjena neposlušnih potpredsjednika jedini je način da ostane predsjednik DNS-a.

Potpredsjednici Ognjen Tadić, Dragomir Јovičić, Marko Aćić i Đorđe Popović smijenjeni su zbog nepoštovanja stranačke politike i neprovođenja stranačkih odluka, dok je Popović uz sve to narušio i ugled stranke izjavio je Nešić.

– Mogu reći da smo Tadića i Јovičića smijenili zbog nepoštovanja stranačke politike, to jest, jer nisu sprovodili stranačke odluke. Gospodina Popovića smo smijenili zbog narušavanja ugleda DNS-a, zbog prijetnji članu DNS-a, koji je član Gradskog odbora i Predsjedništva DNS Bijeljina /Savo Popić/. Koliko znam, postoji prepiska, ona je išla sa njegovog ličnog telefona, postoji čovjek koji ga je prijavio. Niti sam u tome učestvovao, niti me to iskreno interesuje, osim što sam zabrinut za članove DNS-a, u ovom mslučaju gospodina Popića – izjavio je Nešić.

Navodno, aktuelni ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović je prijetio Savi Popiću, novoizabranom odborniku DNS-a u Bijeljini, koji je sve prijavio i bijeljinskoj policiji.

Popović kaže da svako može da ode u policiju, te da nikome nije prijetio. Poručuje, smjene nisu u skladu sa Statutom i na djelu je višemjesečna Nešićeva samovolja.

– To je epilog višemjesečne samovolje predsjednika DNS-a koji na ovaj način pokušava da se riješi, kako on to kaže, neposlušnih potpredsjednika kako bi mogao da zadrži svoj status predsjednika DNS-a. Nažalost, DNS je pretrpio veliku štetu zbog takvih postupaka koji nisu usklađeni ni sa jednim aktom na kojem počiva DNS, naročito ne sa Statutom – rekao je Popović.

A da je sve urađeno po Statutu smatra šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

Banjac je ocijenio da Nešić ima pravo da smjenjuje potpredsjednike stranke, ali da je prije takve odluke trebalo da sačeka sjednicu stranačkog Predsjedništva, koja će biti održana sutra u Banjaluci.

– Nešić ima pravo po Statutu na to što je uradio, ali mislim da je sutra na Predsjedništvu kroz razgovor trebalo da dođemo do određenog rješenja. Ponavljam, nije sporno da on to uradi tako, ali je trebalo da sačeka sjednicu. To je moje mišljenje i smatram da nije to tako trebao da uradi – poručio je Banjac.

Јovičić i Tadić su bez komentara o smjenama, dok je Aćić kratko poručio da je iznenađen odlukom, ali da će se suzdržati od teških riječi u vrijeme Božićnog posta.

A nakon smjena, nova imenovanja. Nešić je imenovao poslanika u NSRS Slavka Gligorića iz Doboja za potpredsjednika te stranke.

Autor: RTRS