Šumski plodovi za ličnu upotrebu i dalje će se moći nesmetano sakupljati.

Novim Pravilnikom o uslovima korišćenja i sakupljanja šumskih proizvoda nisu predviđene značajnije izmjene, kažu u resornom Ministarstvu.

One se, ističu, odnose isključivo na komercijalne sakupljivače koji proizvode plasiraju na tržište za daljnju prodaju.

Јedina značajnija izmjena su, kako navode, jača kontrola i identifikacija sakupljača.

Gljivar iz Banjaluke Miodrag Vuković smatra da treba da postoje uređeni propisi o pitanju eksploatacije ostalih šumskih proizvoda, kojim se smatraju svi koji mogu da se sakupljaju za ishranu ili trgovinu.

S druge strane, prijedorski gljivar Roman Ostojić zabrinut je zbog novog Pravilnika koji bi, smatra, mogao ugroziti one kojima je sakupljanje šumskih plodova jedini izvor perihoda.

– Znam mnogo ljudi koji sakupljaju borovnice, beru gljive i tako pošteno zarađuju, ne kradu – istakao je Ostojić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvjeravaju da za fizička lica novi Pravilnik ne donosi nikakve promjene. Naglašavaju – jedina promjena je bolje uređena evidencija i kontrola komercijalnih gazdinstava.

Firme su od sada dužne registrovati svoje sakupljače, dodijeliti im identifikacioni broj, odnosno karticu.

Oni su dužni proći obuku kako da pravilno sakupljaju plodove, da ne bi došlo do degradacije staništa.

Godišnjim ugovorom između komercijalnih preduzeća i Šuma Srpske biće definisane količine vrste i lokaliteti plodova.

– Prema podacima u 2019. godini firme su izvezle 23 miliona, a u tu svrhu Šumama Srpske je uplaćeno svega 8.000 KM. Ako je pet odsto, to znači da je trebalo biti uplaćeno oko milion – izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić.

Kilogram šumskih plodova dnevno za ličnu upotrebu –  to bi u slučaju četoročlane porodice značilo četiri kilograma šumskih plodova što bi, smatraju u Ministarstvu, trebalo da bude dovoljno za podmirivanje dnevnih potreba.

Kad je riječ o komercijalnim sakupljačima, za njih će biti raspisan konkurs i oni koji zadovolje uslove, dobiće godišnju dozvolu.

Šumari će redovno kontrolisati sakupljanje ostalih šumskih proizvoda, a u slučaju kršenja propisa biće angažovane inspekcije.

Autor: RTRS