“Nije on bio samo mitropolit i vladika, bio je i đed koga smo svi voljeli. A Đed ko đed ,znao je da priča ono što svaki đed priča svojim unucima… Znao je da pohvali, a često i da ukori.”

Piše: Goran Šćekić

Zadnjom pobjedom u ringu, mnogi borci gledali  su da završe svoju dugu i uspješnu karijeru. Tako su kao pobjednici kačili svoje rukavice o klin, i po tome bi ostali upamćeni. Naš Mitropolit, Amfilohije, Risto Radović, otišao je poslije svoje veličanstvene pobjede.

Prvo je bacio na koljena svo zlo koje se nakupilo u 30 godišnjoj vladavini odlazećeg režima. Srušio je stvoritelje nakaradnog zakona o vjeroispovjesti. Srušio je otimače duše i crkvene imovine. Okačio ih je o klin, odakle se više nikada neće vratiti. Ostavio nam je novu Crnu Goru. Odbranio je vjeru od nevjere, odbranio je vjeru svim vjerama u Crnoj Gori.

Nije on bio samo mitropolit i vladika, bio je i đed koga smo svi voljeli. A Đed ko đed ,znao je da priča ono što svaki đed priča svojim unucima… Znao je da pohvali, a često i da ukori. Prenosio je priče koje se prenose sa koljena na koljeno. Vratio nam je vjeru, sagradio Crkve i Hramove. Gradio je porušeno i zapaljeno. Obilazio je Crnu Goru uzduž i poprijeko. Đe god je nalazio temelje srušenih crkava, tu je gradio nove crkve.

Dok je vladajući režim prodavao vjeru za večeru, on je narodu vraćao radost i zaboravljenu vjeru. Prije njega, Crnom Gorom je vladao mrak, crnji od onoga iz 50-tih godina. Kada su vjerski objekti, njegovom zaslugom  zasijali punim sjajem, skrenuli su pažnju otimačima svega i svačega. Otimači su bacili oko na svetu crkvenu imovinu u kojoj leži sva naša patnja i radost, istorija i snaga. U njoj leži postojanje Crne Gore i svih nas.

Da bi spriječio primjenu nakaradnog zakona, a time i pravo na otimanje crkvene imovine, đed je stao ispred svih njih. Kada je đed izašao, izašli su vjernici, a za njima narod. Litije su preplavile Crnu Goru. Toliku poplavu naroda niko ne pamti.
U njoj se udavio zakon o vjeri, udavio se zločin, a sa njim i zločinci koji su harali Crnom Gorom 30 godina.

Na kraju, imao sam rijetku čast, da se sretnem sa Mitropolitom, Vladikom, Đedom Amfilohijem Radovićem u četiri oka, neposredno prije parlamentarnih izbora.
Odlazeći iz Cetinjske mitropolije osjetio sam snagu duha kao nikada do sada. Prenio je na mene sigurnost, smirenost i vjeru u pobjedu. Ona se zaista i dogodila.

SVETINJE SU ODBRANJENE!

Ganjali su ga, on nikoga nije ganjao, napadali su ga, on nikoga nije napadao. Ali Crkvu nije dao, branio je životom i duhom i odbranio za sva vremena.

NEKA  JE VJEČNA SLAVA NAŠEM MITROPOLITU AMFILOHIJU RADOVIĆU, Pobjedniku.

Izvor: IN4S