Na pomolu je nova politčka partija u Republici Srpskoj, a u nju bi, po svemu sudeći mogli bivši i nezadovoljni članovi DNS-a a moguće i neki drugi. Da se nešto novo sprema iza kulisa, za ATV je potvrdio doskorašnji visoki funkcioner DNS-a Darko Banjac koji je zbog neslaganja sa politikom Nenada Nešića napustio stranku.

Od juče je samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje bi uskoro mogao da se pojavi i novi poslanički klub.

“Ukoliko se odlučim da nastavim da se bavim politikom, što je da budem iskren vrlo izvjesno i nakon potrebnih razgovora koje obavim, najbliža opcija jeste formiranje nove političke partije. Kada se ona formira, kako ćemo djelovati mi kao narodni poslanici, djelovaćemo naravno u skladu sa odlukama te nove političke partije”, rekao je Darko Banjac, nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podršku već najavljuje i bivši potrpredsjednik DNS-a i ministar u Vladi Srpske Đorđe Popović. Ono što je sigurno, povratka u stranku, kako kaže, poltronstva, sigurno neće biti.

“Sigurno će biti našeg daljeg političkog angažmana vjerovatno kroz novi politički subjekat. Ali nećemo se libiti ni da istrajemo na ovome da smo u Demokratskom narodnom savezu potrošili i suviše mnogo vremena i energije da bi bili tek tako odstranjeni i da bi tek tako taj kapacitet otišao negdje drugdje”, istakao je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

U novu političku opciju će najvjerovatnije i Diko Cvijetinović koji je danas skinuo DNS-ov dres u Parlamentu Srpske. Što se tiče skupštinskih snaga, vladajući blok ostaje stabilan, a to dokazuje i 47 glasova za Rebalans budžeta.

Novopečeni opozicionari iz DNS-a glasali su protiv, ali je iznenađenje glas bivšeg DNS-ovca Milana Radovića koji je ostao uzdržan. U vrijeme glasanja u sali je bio samo jedan poslanik SPS-a koji je glasao za. Neki poslanici SPS-a viđeni su danas na sjednici – ali nisu glasali. Klubovi republičke koalicije i bez pet DNS-ovih poslanika imaju većinu, a ona je još veća uz podršku četiri nezavisna poslanika. Među njima je od danas i Diko Cvijetinović, koji je juče podnio ostavku na sve funkcije u DNS-u.

“Vi se niste vidjeli u opoziciji? -Ne! U zadnje vrijeme su se dešavale neke stvari gdje smo imali različite poglede u kom pravcu treba da ide Demokratski narodni savez, pogotovo poslije svih dešavanja u Bijeljini. Na jučašnjoj sjednici Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza, ja sam kao predsjednik gradskog i regionalnog odbora podnio ostavku na sve funkcije u Demokratskom narodnom savezu i istupio iz članstva Demokratskog narodnog savez i od danas ću djelovati kao nezavisni poslanik”, naglasio je Diko Cvijetinović, nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Predsjendištva, čiji su članovi bili i Banjac, Cvijetinović i Popović, izbrisani su i Marko Aćić, Ognjen Tadić i Dragomir Jovićić. To je bila odluka lidera stranke Nenada Nešića koji se nada nekim novim skupštinskim većinama. Brojke u Narodnoj skupštini mu baš i ne idu u prilog.

Izvor: ATV