Sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine protiv virusa korona, prave ih tako da su “nosači” vakcine bezazleni adenovirusi.

U njih je ugrađeno parče RNK virusa korona koji je trenutno u cirkulaciji ( SARS-CoV-2) a koji je zadužen za stvaranje antitijela, kaže virusolog Ana Gligić.

Ona kaže da su po tom principu napravljene sve vakcine koje pretenduju da u uđu u masovnu upotrebu, među njima i kineska, ruska “Sputnjih V”, Fajzerova,oksfordsaka AstraZeneca.

Gligić je pojasnila da je tako napravljena vakcina ne iziskuje dugotrajna ispitivanja, da daje kratkotrajan imunitet do dvije godine, ali da je to dovoljno da se zaustavi epidemija i pandemija.

– Ove ”brzometne vakcine” se prave na nosaču i to tako što se u neki bezazlen virus, ovog puta su to adenovirusi, ugradi parče ribonukleinske kiseline (RNK) virusa korona koji je trenutno u cirkulaciji. Ugradi se samo onaj dio RNK koji je odgovoran da stimuliše stvaranje antitijela – pojasnila je ona.

Napominje da su sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine, uzele za nosače različite adenoviruse, kojih u cirkulaciji ima stotinak i koji ne izazivaju bolest kod čovjeka.

Ističe da je važno da tako proizvedena vakcina ne može da izazove bolest kod osobe koja je primi, jer se koristi samo parče RNK virusa korona.

Na tom principu napravljena je i ruska vakcina “sputnjik 5”, a Gligić navodi da Rusi osim te pravi i klasičnu vakcinu koja može da da i doživotni imunitet, ali iziskuje duža istraživanja.

– Za klasičnu vakcinu uzme se agens koji koji je u cirkulaciji, što izaziva problem i oboljevanje kod ljudi, i oslabi se. Mi kažemo imamo živu, oslabljenu vakcinu od agensa koji napada – navela je ona.

Oslabljena, živa vakcina, kako kaže, mora biti dobro provjerena jer može da izazove bolest.

Osim oslabljene žive vakcine Rusi su počeli i proizvodnju takozvane “mrtve vakcine”, gdje se razmnoži agens koji je u cirkulaciji, u ovom slučaju virus korona, a zatim se ubije hemijskim sredstvima i tako proizvodi vakcina.

– Vakcine proizvedene od pravog agensa koji napada, a koji se oslabi daju dugotrajan imunitet. Može da da i doživotni imunitet – navela je ona.

Izvor:Tanjug/Srpskainfo