Za 30 godina svog postojanja i vladanja, SDA, najuticajnija bošnjačka politička stranka u BiH, verovatno nikada nije prolazila kroz turbulentnije razdoblje, piše splitska Slobodna Dalmacija

Kulminiralo je, navode, gubitkom izbora u gotovo svim većim gradovima, a naročito bolno bilo je u Sarajevu. Stranka je do nogu potučena od opozicione četvorke, sastavljene od nominalno građanskih stranaka poput SDP-a i NS-a s jedne i vlastitih otpadnika s druge strane.

Nije to bio prvi put da SDA gubi izbore, ali sada je indikativno da su je glave došle mangupi iz njenih redova, piše splitski dnevnik. To su u prvom redu braća Čampara, Aljoša i Dubravko, sinovi Avde, jednog od osnivača stranke i bliskog saradnika Alije Izetbegovića. Opoziciji se (još) nisu pridružili, ali sve su učinili da joj pomognu. Jedan je bio federalni ministar policije, drugi tužilac.

U tom ratu dva moćna bošnjačka klana, Izetbegovići protiv Čampara, potonji su za glavnu metu naciljali jednu ženu – Sebiju Izetbegović, Alijinu snahu i suprugu šefa SDA Bakira Izetbegovića, kojem je otac u amanet ostavio stranku, a za državu, barem njen bošnjački deo, zadužio, navode, “sulejmana novog vremena, turskog predsednika Tajipa Erdogana”.

Prema pisanju Slobodne, Sebija je zasigurno jedna od najmoćnijih žena Balkana.

Ona je, kažu, supruga, majka, lekar, profesorka, direktorka, poslanica…

“Na dvoru Izetbegovićevih poslednjih dana vlada prava drama. Protivnici traže razloge izbornog potopa u Sarajevu i prstom upiru na prvu damu, koja je u kantonalnom odboru vodila glavnu reč. Logistički ju je čak podržavao šef obaveštajne zajednice, Osman Mehmedagić zvani Osmica, bivši telohranitelj Alije Izetbegovića i čovek koji od stupanja na dužnost još nije predočio valjanu fakultetsku diplomu”, piše Slobodna.

Tako se, navode, došlod o toga da se unutar SDA prebrojavaju “naši i njihovi”.

“Bakir pritom dobro zna jednu stvar: padne li Sebija, on je sledeći na redu”, zaključak je Slobodne.

Izvor: Informer.rs