Sud BiH odbio je da odredi privremeni pritvor Marku Momiću iz Prijedora, koji je 30. novembra uhapšen po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb raspisanoj zbog teškog ubistva i razbojništva.

U sudu i policiji nemaju podatke za koji konkretan zločin je Momić osumnjičen. Poznato je samo da se radi o teškom ubistvu iz koristoljublja za koje je u Hrvatskoj određena kazna od najmanje deset godina ili dugotrajni zatvor.

Ipak Sud BiH je Momiću odredio mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta. Privremeno su mu oduzete putne isprave, zabranjen prelazak granice s ličnom kartom, dok će se tri puta sedmičnoorati javljati nadležnom organu.

– Potjernica je raspisana u cilju vođenja krivičnog postupka pred pravosuđem Hrvatske zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo i razbojništvo. Sud BiH odbio je zahtjev Hrvatske za privremeno pritvaranje potraživanog, ali su mu određene mjere zabrane – navode u Sudu BiH.

Pojašnjavaju da zabrane mogu trajati do okončanja ekstradiocinog postupka ili drugačije odluke suda. Kontrola će se vršiti svaka dva mjeseca.

– Potaživani je upozoren da mu se pritvor može odrediti ukoliko ne bude poštovao izrečene mjere zabrane – kažu u Sudu BiH.

Podsjetimo, u septembru je po potjernici Interpola Zagreb u Prijedoru uhapšen Branko Brajković zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu i pljački Josipa Horvata (61) u Selniku kod Ludbrega u Hrvatskoj u novembru 2019. godine. Razbojnici su od njega ukrali 600.000 kuna i brutalnog ga pretukli usljed čega je podlegao tri mjeseca kasnije. Brajkoviću je Sud BiH odredio privremeni pritvor.

Izvor: Avaz