Predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i devet lokalnih zajednica danas su u Banjaluci potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 690.000 KM iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac istakao je da je Finansijski mehanizam uspostavljen kako bi bila pružena podrška realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i ojačane javne usluge i ruralni razvoj u Republici Srpskoj.

– Vrijednost finansiranih projekata u sedmom ciklusu Finansijskog mehanizma iznosi nešto više od milion KM, od čega je 690.000 KM bespovratnih sredstava, a ostatak vlastito učešće korisnika. Od 2014. godine traje Finansijski mehanizam, a do sada smo realizovali projete čija je vrijednost viša od osam miliona KM od čega je grant sredstava bilo pet miliona KM – rekao je Vrhovac novinarima.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je ova lokalna zajednica dobila sredstva za realizaciju projekta sanacije putne infrastruture.

– Vrijednost projekta je 185.000 KM, a potpisivanjem ugovora dobili smo 100.000 KM bespovratnih sredstava, dok će ostatak finansirati opština Prnjavor – rekao je Tomaš.

Direktor Razvojne agencije Trebinje Dražen Bošković rekao je da je ova lokalna zajednica kandidovala projekat koji se odnosi na jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda, čija je vrijednost 124.710 KM, od čega je 90.000 KM bespovratnih sredstava.

– Prozvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda biće poboljšani nabavkom rashladne opreme za gradsku tržnicu u Trebinju, a opremićemo i spoljni dio tržnice nabavkom stolova i suncobrana. Takođe, unaprijedićemo prerađivačke i prozvodne kapacitete nabavkom tri mini sirane – rekao je Bošković.

Sredstva su obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN u BiH, a u sedmom cikusu dobili su ih opštine Prnjavor, Mrkonjić Grad, Pale, Srbac, Šipovo, Istočno Novo Sarajevo, Brod, te gradovi Trebinje i Banjaluka.

Autor: SRNA