Potvrđeno je ono što smo rekli nakon izborne pobjede a to je da će SNSD, sa partnerima, formirati komotnu skupštinsku većinu, kaže novoizabrani gradonačelnik Prijedora.

Glasovi dijaspore su dali mandat pojedincima koji će sa nama u većinu dok je opozicija izvisila u predviđanjima, poput SDS-a koji je očekivao od četiri do šest mandata, a dobio tri, ili DNS-a, koji se nadao boljem ali ostaje na šest. Omjer snaga novog saziva sa 31 odbornikom, kaže Dalibor Pavlović, sada je jasan.

“19 odbornika čini skupštinsku većinu okupljenu oko SNSD-a. To su partije koje su i dobile svoje određene mandate samo je razlika u nekim imenima koja su pretekla neka druga imena. Nema tu promjena, sve političke partije bez obzira ko su im odbornici lično su stava da idu sa nama u koaliciju i da čine našu skupštinsku većinu”, kaže Pavlović.

Kako sada stvari stoje, prijedorska opozicija su SDS, DNS i SDA. Mandat je dobio i jedan nezavisni kandidat. Ostalih 19  odbornika će, uvjeravaju u SNSD-u, činiti većinu.

Uvjereni su i u Kostajnici da je većina sigurna. Glasovi koji su pristigli iz inostranstva nisu ništa promjenili kada je ta priča u pitanju.

“Čekali smo da počnemo pregovore, da budu ozvaničeni rezultati. Kakvi su bili na početku takvi su i potvrđeni sada. Sljedeće sedmice počinjemo razgovarati što se tiče skupštinske većine i mislimo da tu neće biti nekih većih problema”, kaže Nikola Janjetović, novoizabrani načelnik opštine Kostajnica.

Probleme, kažu i Janjetović i Pavlović, naslijeđuju od odlazećih administracija. Prije svega one u vezi budžeta pa će im konsolidacija finansijskog stanja i detaljna analiza lokalnih kasa biti prioritet nakon preuzimanja funkcija.

Izvor: ATV