Za estradne umjetnike koji žive isključivo od muzike, godina na izmaku nikad gora. Zabrana organizovanja svadbi, rođendana i ostalih slavlja te muzike uživo u restoranima, ljudima iz ove branše onemogućeno je da, kako kažu, zarade za život. Najavljenu pomoć od strane Vlade RS rijetki će da dobiju, s obzirom da većina njih radi bez ugovora i ne plaća porez državi.

– Udruženje estradnih radnika i umjetnika Republike Srpske još u aprilu ove godine obratilo se resornom ministarstvu za pružanje pomoći estradnim radnicima koji zbog pandemije virusa korona nisu bili u mogućnosti raditi. Pomoć je bila najavljena, ali niko je još nije dobio s obzirom da se za dobijanje bilo kakvih sredstava treba dostaviti poreska prijava za 2019. godinu. Bez potpisanih ugovora i plaćenog poreza pomoć ne mogu očekivati – kaže Nebojša Aleksić, potpredsjednik Upravnog odbora Estrade Republike Srpske.

Aleksić je podsjetio da udruženje ima ovlaštenje za izdavanje muzičke licence, što je prvi uslov da neko može da se bavi estradnom djelatnošću.

– Sljedeći korak bi bio da se radi u skladu sa zakonom, a to znači na osnovu ugovora. Takav vid rada omogućuje da ti muzičari budu pravno vidljivi. Svako ko radi na osnovu ugovora znači da je pfatio državi porez, kojeg plaća poslodavac. Svi oni koji su radili na taj način mogu da očekuju nešto, ali to je vrlo mali, skoro, zanemarljiv broj – dodao je Aleksić.

Muzičar Marinko Todoran-Kajin, smatra da će najavljenu pomoć malo ko da dobije, s obzirom da se uglavnom radilo samo sa licencama, a bez ugovora.

– Ne treba nam pomoć, već samo da nam omoguće da radimo. Ne razumijem da tržni centri mogu biti puni, veliki su redovi pred bolnicom, kafane rade, sportisti normalno obavljaju svoje aktivnosti, samo ml muzičari, koji isključivo živimo od toga, ne možemo. Nije fer prema nama muzičarima da nas toliko kažnjavaju – rekao je Todoran.

U Prijedoru trenutno ima oko 150 muzičara koji imaju licencu i plaćaju članarinu Udruženju – tvrdi Aleksić i dodaje da bi ubuduće muzičari trebali da rade u skladu sa zakonom, a to znači da imaju licencu, koju izdaje Udruženje estradnih umjetnika RS i da rade na osnovu ugovora koje trebaju da sklapaju sa ugostiteljima.

 

Izvor: Kozarski