Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da su jasne namjere onih koji najviše insistiraju na sprovođenju presuda iz Strazbura i izmjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukazujući da je to raspakivanja Dejtona i pokušaj centralizacije BiH.

– To je sarajevski koncept raspakivanja Dejtona, centralizacije BiH i davanje najvećih prava najbrojnijem narodu, ali to sigurno neće proći jer Srbi koji su pristali na Dejton nisu tako zamislili BiH – rekao je Petković za Glas Srpske.

Petković je, komentarišući presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u korist sada pokojnog Svetozara Pudarića, nekadašnjeg funkcionera SDP BiH koji je tužio BiH zato što se kao Srbin iz Federacije BiH nije mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH, naglasio da sud nije dao rok u kojem presuda mora biti sprovedena, ali da nema sumnje da će uslijediti dodatni pritisci.

On kaže da je jasno da presude suda iz Strazbura moraju biti sprovedene, kao i da se trebaju poštovati pojedinačna, ali i prava konstitutivnih naroda i entiteta.

– Da je prihvaćen prijedlog Republike Srpske nakon što je donesena presuda “Sejdić i Finci” po kome bi bila sprovedena tako što bi u Ustavu BiH, umjesto Srbin, pisalo da se bira jedan član Predsjedništva BiH, presuda bi bila sprovedena. Sa tim su se saglasili i međunarodna zajednica i svi pravni autoriteti, ali znamo da odgovornost za nesprovođenje presude ne leži na Republici Srpskoj, već u FBiH, gdje nema dogovora o tom pitanju – naveo je Petković.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u korist sada pokojnog Svetozara Pudarića, nekadašnjeg funkcionera SDP BiH i bivšeg potpredsjednika FBiH koji je tužio BiH zato što se kao Srbin iz FBiH nije mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Sud u Strazburu je ocijenio da je riječ o diskriminaciji.

Izvor: Srpskainfo