Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sadika Ahmetovića, nekadašnjeg ministra bezbjednosti BiH, a na teret mu se stavlja zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

– Optuženi se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlašćenja i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio zaposlenom sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH – stoji u saopštenju Tužilaštva.

Prema optužnici, Ahmetović se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je bio na funkciju ministra bezbjednosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983.), potpisao sa navedenim ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju bezbjednosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz sfere Ministarstva bezbjednosti BiH.

Međutim,kako se u saopštenju navodi, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

– Na navedeni način, optuženi Ahmetović je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio. Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine -saopšteno je iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja, ministra bezbjednosti, pribavio protivpravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu većem od 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo-zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz članka 220. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Autor: klix.ba/RTRS