Novoizabrani gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlovlć, do kraja godine trebalo bi da sjedne u gradonačelničku fotelju. Nakon utvrđivanja konačnih rezultata lokalnih izbora, Centralna izborna komisija BIH trebala bi u roku od mjesec dana uručiti certifikate, a osam dana nakon toga slijedi primopredaja dužnosti. O preciznim datumima se ne može govoriti, ali Pavlović očekuje da bi to moglo biti najkasnije do 25. decembra. Otkriva koji će mu biti prvi koraci. Pred njim je, bez sumnje, mnogo posla.

Zbog pomjeranja izbora i odluke CIK-a, svi smo se sada našli u mat poziciji, tako da ćemo mnoge stvari morati da ubrzamo. Nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika, odmah ću zakazati konstitutivnu sjednicu Skupštine grada, kada će biti imenovani načelnici odjeljenja. Kada govorimo o skupštinskoj većini, nije bila upitna niti jednog momenta. Okupljeni oko devet odbornika SNSD-a, u novom skupštinskom sazivu biće odbornici sljedećih političkih partija: Ujedinjene Srpske, SP, SPS, PDP, kao i dva odbornika Pokreta za Prijedor.Tako da će devetnaest odbornika činiti skupštinsku većinu – tvrdi on.

Prema njegovom mišljenju, odluka CIK-a o pomjeranju izbora za novembar bila je katastrofalna greška, koja je dovela do brojnih problema.

Zbog izuzetno kratkog roka od dana preuzimanja pa do kraja godine, nećemo moći da se pripremimo za usvajanje budžeta za 2021. godinu. Usvojićemo Odluku o privremenom finansiranju, što neće uticati na budžetske korisnike i obaveze – ističe Pavlović.

Nije izostala ni njegova reakcija na konkurs za prijem novih radnika u Gradsku upravu, koji je raspisala odlazeća vlast. Smatra da je to izuzetno drzak potez.

– Ako je bila potreba za prijem 31 radnika, zbog čega to nije urađeno prije godinu dana? Kao da su malo opteretili gradski budžet „stranačkim uhljeblma” svih ovih godina, pa sada žele dodatno da otežaju situaciju. Nije to konkurs za građane Prijedora, već za DNS- ove kadrove koji su već raspoređeni na tim radnim mjestima. Naravno da to neću dozvoliti i učiniću sve što mi zakon bude omogućio da tome stanem u kraj. U ovako teškom vremenu, dodatno opteretiti budžet za 650.000 maraka na godišnjem nivou za isplatu bruto plata novozaposlenim radnicima je nemoguće – kategoričan je novoizabrani gradonačelnik.

S obzirom da će jedan od odbornika biti osoba koja se kreće pomoću invalidskih kolica, Pavlović kaže da će biti razmatrana mogućnost izgradnje lifta u zgradi Gradske uprave.

Odbornik Miladin Cvijić zaslužuje da ima adekvatan pristup skupštinskoj sali, kao i svi ostali. Kako bi to omogućili, moramo prvo sagledati stanje u budžetu. Ako bude tačno, kao što je prikazivano proteklih godina da postoji budžetski suficit, sredstva će odmah biti raspoređena za izgradnju spoljašnjeg lifta. Ako ne, naći ćemo način da to završimo. Rastužila me je, kao čovjeka, činjenica da je zgrada Gradske uprave renovirana, a da nije izgrađen lift. Prema zakonu o invalidima, mora biti omogućen pristup i sada smo se našli u ovoj situaciji. Da niko o tome nije razmišljao, to je zaista neljudski – smatra on i dodaje da u narednom periodu očekuje veliku pomoć Vlade Srpske, koja je, kako kaže, i do sada ulagala u razvoj Prijedora. U naredne četiri godine, Prijedorčani će moći da vide rast grada u svim segmentima. Svakako, prioritet je projekat zaštite grada od poplava, jer nema smisla da nam se iz godine u godinu ponavlja ista priča. Kada govorimo o tom projektu, tu će biti uvršteno i čišćenje kanala, koji nakon svake veće kiše zadaju probleme dobrom dijelu građana. Za narednu godinu već je dogovorena sanacija magistralnog puta Prijedor – Banjaluka, što je projekat višemilionske vrijednosti. Vlada je pomagala privrednom sektoru i zanatlijama usljed pandemije, naći ćemo način kako da im se dodatno pomogne, jer smo svjesni da u ovom vremenu mnogo trpe. Imali smo i imaćemo odličnu saradnju sa Vladom Srpske – uvjerava naš sagovornik.

SNSD je nakon 16 godina dobio gradonačelnika Prijedora. Pavlović je 12 godina bio odbornik u Skupštini grada Prijedora, a u posljednjem mandatu bio je šef Kluba odbornika SNSD-a. Člansku kartu ove partije ima već 16 godina.

Izvor: Kozarski