U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba “Nagrađeni”, koju čine radovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci Milane Stijak i Јovana Došenovića.

Organizovanje ove izložbe njima je nagrada za uspješno studiranje tokom ove godine.

Milana Stijak diplomirala je na Odsjeku grafike u klasi profesora Milana Krajinovića, a Prijedorčanima se predstavila grafikama koje su nastale na trećoj i četvrtoj godini studija.

“+ a tim radovima najviše pažnje poklanjam urbanom pejzažu, međutim, ono što mene interesuje su geometrijske forme koje sačinjavaju građevinske konstrukcije oko nas, čime nastojim da materijalizujem i spojim urođenu zainteresovanost za red, pravilnost i geometriju – istakla je Stijakova.

Јovan Došenović iz Gradiške, koji je student četvrte godine slikarstva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti u klasi profesorice Borjane Mrđa, rekao je da radovi kojima se bavi prikazuju prirodne ljepote, ali i razornu moć prirode.

– Tu je i odnos čovjeka prema prirodi i priroda nastala pod uticajem čovjeka koji svojim sebičnim ponašanjem, nemarom uništava sve što stigne kako bi izvukao ličnu korist, trenutno zadovoljstvo ili iz čiste zabave – istakao je Došenović.

Izložbu je otvorio akademski slikar Predrag Marjanović, idejni tvorac i prvi direktor Galerije “Sreten Stojanović”.

– Budući da se Akademija umjetnosti u Banjaluci i ova galerija vršnjaci, početkom rada Akademije ustanovljena je i ova nagrada povodom godišnje izložbe studenata koja ima svoju težinu budući da su nagarađivani brojni znameniti umjetici – rekao je Marjanović.

On je pohvalio nagrađane studente, istakavši da je Stijakova vrhunski savladala grafičke tehnike, a Došenović briljantnim crtežima dočarao apokalitične teme.

Izložba “Nagrađeni” u Galeriji “Sreten Stojanovi攓 biće otvorena do 11. januara.

Izvor: SRNA/RTRS