Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković usmjerena protiv Republike Srpske i njenih izabranih predstavnika upravo pokazuje svu opravdanost politike čiji je simbol Milorad Dodik.

o god želi odgovor na pitanje zašto BiH ne napreduje i zašto nema dogovora među predstavnicima konstitutivnih naroda i ključnih političih aktera, neka analizira ovu izjavu Bisere Turković, rekla je Bursaćeva, komentarišući izjavu Turkovićeve u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upoređuje sa Hitlerom.

Ona je istakla da je poređenje bilo kog predstavnika srpskog naroda sa kreatorom, izvršiocem i simbolom fašističke ideologije do te mjere sramno i uvredljivo za srpski narod koji je boreći se protiv fašizma dao više od milion žrtava, te da zaslužuje samo prezir i ignorisanje.

Bursaćeva je konstatovala da je Dodik predstavnik srpskog naroda koji je dobio ubjedljivo najveću podršku glasača upravo s ciljem i zadatakom da štiti tu poziciju, pa je jasno i zašto je upravo on meta svih, a i ovako preniskih udaraca političkog Sarajeva.

– Ovakve izjave predstavnika bošnjačkog naroda upravo pokazuju svu opradanost politike čiji je simbol Milorad Dodik – izjavila je Bursaćeva.

Ona je dodala da se na ovaj način pokušava vršiti i degradacija trenutnih srpskih političkih pozicija, ali i revizija uloga i pozicija naroda tokom Drugog svjetskog rata.

– Kako je zaštita ustavne pozicije Republike Srpske nepodijeljen i neupitan stav svih političkih stranaka iz Republike Srpske, zasnovan na opredjeljenju i žrtvi srpskog naroda koji bi trebalo da je ravnopravan u BiH, jasno je kakvu jedino moguću reakciju proizvode ovakvi nasrtaji na poziciju Republike Srpske – navela je Bursaćeva.

Što se tiče SNSD, ona je rekla da je Bisera Turković, zbog nepridržavanja pozicije i uloge ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, te zaobilaženja stavova Predsjedništav, i ranije trebalo da bude smijenjena.

– Ovo je sigurno momenat koji će našu politiku vjerovatno morati opredijeliti i u tom pravcu. Imajući na umu komplikovanost o pitanju mogućnosti smjene Savjeta ministara i pojedinih ministara u njemu, sigurno je da ćemo se mi odrediti i zauzeti vrlo jasne pozicije o tom pitanju – zaključila je Novaković Bursać.

Autor: SRNA/Srpskainfo