U novom sazivu Skupštine grada Prijedora odbornike će imati deset stranaka, a izabran je i jedan nezavisni kandidat. Najviše glasova osvojio je SNSD, dok je najveći pad zabilježio DNS. Iz SNSD-a poručuju da u novom sazivu imaju čvrstu skupštinsku većinu.

Najveći dobitnik izbora u Prijedoru je SNSD. Osvojio je 25 odsto glasova birača, oko četiri odsto više u odnosu na 2016. godinu.

– Mi imamo osam odbornika sa odborničke liste SNSD-a i nacionalnu manjinu Andriju Vukotića. Povećali smo broj mandata za jedan – naveo je Saša Bursać, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor.

Najveći gubitak zabilježio je DNS, koji je sa više od 11 hiljada glasova 2016. pao na sedam hiljada. SDS takođe bilježi lošiji rezultat, pa će umjesto dosadašnjih pet imati tri odbornika.

– Demokatski narodni savez ima šest mandata i Klub DNS-a će biti formiran od šest mandata u ovom trenutku. Da li će se neko priključiti nama, da li ne ja to ne znam – rekao je Zlatko Ritan, potpredsjednik Gradskog odbora DNS-a Prijedor.

PDP će, kao i u prošlom sazivu, imati dva odbornika, koliko i Socijalističa partija, koja je do sada imala jednog. U gradsku Skupštinu ušli su i novi politički subjekti – Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija Srpske, koji će, takođe, biti predstavljeni sa po dva odbornika.

– Јa kao predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Prijedor sam veoma zadovoljan našim rezultatima. Imamo preko dvije hiljade glasova – istakao je Nenad Mejakić, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Prijedor.

Partije koje okupljaju bošnjačko birčako tijelo imaće četiri odbornika. SDA je sa tri odbornika u prošlom sazivu pala na dva. Toliko će imati i koalicija “Pokret za Prijedor”, u kojoj kažu da će biti dio nove skupštinske većine.

– Stranke koje su okupljene u “Pokretu za Prijedor” su i u proteklom mandatu imale dva odbornika, to su bili odbornici iz DF-a i SDP-a. Sad su to odbornici DF-a i Pokreta demokratke akcije – pojasnio je Јasmin Duratović, novoizabrani odbornik “Pokreta za Prijedor”.

Prvi put u istoriji lokalnih izbora u Prijedoru, u skupštinske klupe ulazi nezavisni kandidat.

– Želim da i dalje ostanem sama, odnosno nezavisna. Zato jer se najbolje trenutno osjećam i donosim odluke u skladu, sama da tako kažem, i u skladu sa onim što je trenutno interes grada Prijedora – poručila je Slađana Radaković, odbornica novog saziva Skupštine grada Prijedora.

U SNSD-u poručuju da ova stranka, zajedno sa partnerima, ima čvrstu skupštinsku većinu, u kojoj je 19 odbornika, od ukupno njih 31.

Autor: RTRS